Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /latinica

Ekonomski fakultet Pale dobio Tedkval sertifikat za program Turizam i hotelijerstvo

Izvor: Srna

Na Ekonomskom fakultetu na Palama danas je održana svečanost povodom dobijanja Tedkval /TedQual/ sertifikata za program “Turizam i hotelijerstvo”, koji je dodijelila Akademija Svjetske turističke organizacije UN, a predstavlja zlatni standard u turističkom obrazovanju.

Pomoćnik ministra za turizam i ugostiteljstvo Republike Srpske Predrag Tešić rekao je novinarima da resorno ministarstvo daje podršku Ekonomskom fakultetu, te da Vlada Republike Srpske ulaže ogromne investicije u sektor turizma na Palama i Jahorini.

“Finansijski smo podržali Ekonomski fakultet Pale za dobijanje međunarodnog standardnog sertifikata jer smatramo da će studenti koji budu završavali ovaj fakultet na Palama u budućnosti moći ne samo da upravljaju turističkim sektorom u Srpskoj, nego i u svijetu”, istakao je Tešić.

On je naglasio da je cilj da studenti ostanu u Republici Srpskoj i da rade u turizmu, te očekuje da će i drugi fakulteti ići tim pravcem i podići kvalitet poput Ekonomskog fakulteta Pale.

Dekan ovog fakulteta Marko Đogo istakao je da je Ekonomski fakultet Pale prva ustanova u BiH, a peta na zapadnom Balkanu koja je dobila Tedkval međunarodni sertifikat, za koji su kriterijumi bili visoki.

“Našim studentima nakon završetka studija ako odu u inostranstvo i kažu da su studirali na visokoškolskoj ustanovi koja ima Tedkval sertifikat svugdje u svijetu takva diploma biće prepoznata”, rekao je Đogo.

On je dodao da Ekonomski fakultet Pale predano radi na dostizanju kvaliteta i unapređenja visokog obrazovanja u sektoru turizma.

Đogo je naveo da su studijski program “Turizam i hotelijerstvo” otvorili prije deset godina, da je zainteresovanost za ove studije na zadovoljavajućem nivou, i da ovim sertifikatom očekuju priliv studenata iz zemalja regiona.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu stekao je ovaj sertifikat uz tehničku podršku USAID-ovog Projekta razvoja održivog turizma BiH kako bi se unaprijedio studijski program i ambijent u kojem se on izvodi, unaprijeđujući saradnju sa privredom i jačanjem uloge studenata.

Direktor Odjeljenja za ekomski razvoj USAID misije u BiH Karl Vuster rekao je da ova organizacija posmatra BiH kao jednu od najatraktivijih, najdubljih i najvećih potencijala u turističkom smislu, jer ima prirodne ljepote i potencijale koje treba razvijati.

“Među njima je nedostatak radne snage i zbog toga je važno raditi i unapređivati obrazovanje. Zato je USAID podržao Ekonomski fakultet Pale u sticanju prestižnog sertifikata”, istakao je Vuster.

On je naveo da dobijanjem ovog sertifikata priča ne staje, te predstavlja samo početak i podrazumijeva konstantni dalji rad.

Student treće godine studijskog programa “Turizam i hotelijerstvo” na Ekonomskom fakultetu Pale Milica Kovač rekla je da će ovim sertifikatom studenti dobiti pomoć u obrazovanju, daljem sticanju znanja, a biće i priznatiji u svijetu i lakše dolaziti do posla.

Tedkval sertifikat je globalno prepoznat kao sinonim za izvrsno obrazovanje i istraživanje u oblasti turizma.

Filter 2019