Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /latinica

Dr Tuševljak o reumatoidnom artritisu, uzrocima, simptomima i liječenju

Izvor: Filter

„Reumatoidni artritis je sistemska upalna bolest vezivnog tkiva nepoznatog uzroka, progresivnog hroničnog ili subakutnog toka sa pogoršanjima i remisijama, a koja zahvata više organskih sistema“, rekla je prim. dr Biljana Tuševljak, specijalista interne medicine koja se od 2012. godine bavi reumatologijom.

Ona kaže da žene približno tri puta češće oboljevaju nego muškarci. Bolest započinje najčešće tokom četvrte i pete decenije života. Tokom evolucije bolesti javlja se osjećaj bola, a prvi nešto određeniji osjećaj je jutarnja ukočenost u zglobovima, posebno šakama.

Karasteristično obilježje za reumatoidni artritis je perzistirajući sinovitis koji najčešće simetrično zahvata periferne zglobove. Upala uzrokuje destrukciju hrskavice i koštane erozije, što je glavna karakteristika bolesti, objasnila je dr Tuševljak.

„Objektivni vidljivi znak artritisa je otok zgloba. Promjene se dešavaju i na laktovima, ramenima, stopalima, gležnjevima, koljenima, kukovima, a karakteristične su i vangzlobne promjene, kao i osteoporoza“, naglasila je dr Tuševljak.

Prema njenim riječima reumatoidni faktor tipično je antitijelo u reumatoidnom artritisu i nezaobilazni dio obrade bolesnika sa artritisom, kao i najbolji pokazatelj težine bolesti. Nivo RF u krvi je indikator dijagnoze, prognoze i aktivnosti bolesti, te učinka terapije.

Sedimentacija eritrocita se obavezno kontroliše u toku bolesti da se vidi stepen aktivnosti bolesti i prati njen tok.

Dr Tuševljak ističe da su anticitrulinska antitijela specifična za reumatoidni artritis i danas se određuju rutinski. Radiografske promjene tipične su promjene i javljaju se rano u toku prve dvije godine bolesti. Prve promjene treba tražiti na zglobovima šaka i stopala. Obavezno praviti snimke obje šake i stopala jer su promjene u RA simetrične.

“Terapija uključuje medikamentnu terapiju, medicinsku rehabilitaciju, hirurške intervencije, edukaciju bolesnika i familije, adekvatnu ishranu”, objašnjava dr Tuševljak i dodaje da postoji nekoliko grupa lijekova za liječenje reumatoidnog artritisa, kao što su nesteroidni antiupalni lijekovi, glukokortikoidi, lijekovi koji modifikuju tok bolesti, te grupa lijekova poznatija kao biološki lijekovi.

Filter 2019