Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Danas je Tomindan – zašto se kaže “Sveti Toma, sjedi doma”

Izvor: Glas Srpske

Danas je praznik Svetog apostola Tome, u narodu poznatog kao Nevjerni Toma.

Sveti Toma bio je jedan je od dvanaestorice apostola. Čuvši riječi Isusa, vidjevši njegova čudesa, krenuo je za njim, i nije ga napuštao do stradanja sina Božijeg.

Nije povjerovao u Hristovo vaskrsnuće, dok se nije ponovo javio apostolima, a Toma konačno povjerovao. Zbog tog događaja, i zahvaljujući Tominom nevjerovanju, mnogi su se utvrdili u vjeri.

Poslije silaska Duha svetoga na apostole, Toma je trebalo da širi hrišćanstvo u Indiji, što je njega, budući da ide tako daleko, veoma ražalostilo. No Isus mu se javio i ohrabrio ga.

Dok je služio u Indiji, u Jerusalimu prestavila se majka Božija. Svi apostoli čudesno su prenijeti u Jerusalim na sahranu, ali je jedino Toma zakasnio tri dana.

Kada je na njegovo navaljivanje otvoren grob, vidjelo se da tijela nema, da je vaskrsla i uznela se na nebo, čime je otkriveno čudesno proslavljenje Matere Božje.

Tako je Toma, i nesvjesno, postao glasnik Božijih čuda na Zemlji.

Toma se vratio u Indiju gdje je mučenički stradao 53. godine.

Po narodnoj “Sveti Toma, sjedi doma”, danas se nigdje, sem u crkvu, ne ide.

Po narodnom kalendaru, do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, podjesen, što znači da je od danas moguć početak zimskog vremena, prenosi RTS.

Filter 2019