Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /latinica

Danas je Sveti Luka, vjeruje se da počinje vrijeme zime

Izvor: Glas Srpske

Srpska pravoslavna crkva (SPC) danas proslavlja svetog apostola i jevanđelistu Luku i svetog Petra Cetinjskog.

Sveti Luka  bio je apostol i jevanđelist, svjedok Hristovih čudesa i pratilac apostola Pavla.

Sveti Luka rođen je u Antiohiji. U mladosti je izučio grčku filozofiju, medicinu i živopis, odnosno crkveno zidno slikarstvo.

Sreo je Isusa i krenuo za njim, vidio je vaskrslog Gospoda, i po silasku Duha Svetoga, sa apostolom Pavlom prevodio je u vjeru neznabošce.

Na molbu hrišćana napisao je Jevanđelje oko 60. godine.

Poslije smrti apostola Pavla, propovijedao je po Italiji, Dalmaciji i Makedoniji, Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji…

Živopisao je tri ikone Bogorodice i ikone apostola Petra i Pavla, zbog čega se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

I u dubokoj starosti nastavio je da piše, putuje i propovijeda. U 84. godini, mučenički je postradao za vjeru u Tebi.

U vrijeme cara Konstancija mošti ovog svetitelja prenijete su u Carigrad.

Lučindan, kako ga nazivaju, česta je krsna slava. Kaže se – “ide Luka – eto vuka” ili “sveti Luka snijeg do kuka”, jer počinje vrijeme zime. Vjerovalo se i da ako domaćin na Lučindansko jutro porani u tor da obiđe stoku pa vidi kako stoka toga jutra leži, takva će biti i zima – ako je podvila noge, vjerovalo se da će zima biti oštra a godina zla, a ako je noge opružila, vjerovali su da ih čeka blaga zima, dobra godina i još bolja ljetina.

Sveti Luka slavi se i kao iscjelitelj i zaštitnik pojedinih zanata.

Svetog Luku kao zaštitnika ljekara i medicinara danas slavi ljekarska profesija, a pravoslavni vjernici vjeruju da njegove mošti imaju čudotvornu moć da iscijele i najteže bolesti. Sam Sveti Luka liječio je besplatno.

Sveti Petar Cetinjski

Sveti Petar Cetinjski bio je poznat po skromnom i čestitom životu, koji je viteški posvetio svom narodu, boreći se da izmiri zavađena plemena i odbrani zemlju od spoljnih neprijatelja.

Njegove mošti počivaju u manastiru na Cetinju. Sveti Petar Cetinjski bio je mitropolit crnogorski. Rođen je 1749. u selu Njeguši. Stupio je u monaški čin u svojoj 12. godini. Godine 1782. postaje mitropolit i gospodar Crne Gore. Sav svoj život, viteški i sveti, posvetio je svom narodu.

Radio je na pomirenju zavađenih plemena i branio zemlju od osvajača. Proslavio se pobjedom nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji.

Iako je bio knez, živio je kao prost monah u jednoj tjeskobnoj keliji. Upokojio se 31. oktobra 1830. godine. Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru.

Filter 2019