Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Vršnjačko nasilje sve brutalnije

Izvor: Srna

Vršnjačko nasilje u Republici Srpskoj postaje sve brutalnije i to treba da bude alarm da se ozbiljno pristupi ovom problemu, rekla je ombudsman za djecu Gordana Rajić.

Rajićeva je naglasila da je za sprečavanje ovog problema ključna uloga prevencije i rane intervencije.

– U slučajevima vršnjačkog nasilja posebno je važna saradnja između roditelja i škole, jer je jedino zajedničkim djelovanjem svih subjekata zaštite moguće obezbijediti adekvatnu zaštitu djece od svih oblika nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja – poručila je Rajićeva za Srnu.

Prema njenim riječima, važno je prepoznavanje svih oblika nasilja, a ne samo onih fizičke prirode.

Ona je istakla da je potrebno obraćati pažnju na promjene u ponašanju djeteta, koje su prvi pokazatelj da nešto nije u redu.

– Ovo je posebno važno jer djeca često ćute o nasilju, jer se plaše reakcije nasilnika, ali i da će reakcija subjekata zaštite izostati. Zato na nasilje moramo reagovati odmah, jer svaka propuštena prilika da ukažemo da je nasilje neprihvatljivo je zapravo potvrda da se može tolerisati – upozorila je Rajićeva.

Rajićeva je rekla da žrtva mora dobiti adekvatnu psihosocijalnu podršku, a počinilac nasilja biti adekvatno sankcionisan, kao da se mora voditi računa kada su i počinioci i žrtve djeca da ta “sankcija” ima prvenstveno vaspitni karakter s ciljem korigovanja ponašanja koje je dovelo do nasilnog ponašanja.

Ombudsman za djecu svake godine u školama Republike Srpske organizuje edukativne radionice na kojima se djeci nastoji ukazati na to koja ponašanja nisu prihvatljiva, odnosno u kakvim se sve oblicima može javiti nasilje.

Na ovim radionicama djeca mogu naučiti kako i na koji način odreagovati kada su oni ili neko koga poznaju žrtve nasilja, s posebnim akcentom na nasilje na internetu.

Filter 2019