Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /latinica

BiH dobila preporuku za kandidatski status

Izvor: RTRS, Srna

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji potvrdio je danas da je Evropska komisija preporučila da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status.

“Davanje statusa zemlje kandidata je ponuda sa evropske strane upućena BiH i građanima BiH. Mi to činimo za građane, međutim to dolazu uz visoka očekivanja. Politička elita to mora pretvoriti u stvarnost”, istakao je Varhelji.

U dijelu dokumenta koji je na Tviteru objavio evropski poslanik Tis Roten navodi se da BiH, kao prioritet, mora da usvoji dopune postojećeg Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu, te da usvoji novi zakon o VSTS i zakon o sudovima u BiH.

Prema objavljenom tekstu, od BiH se očekuje i to da usvoji zakon o sprečavanju sukoba interesa, da preduzme odlučne korake ka jačanju sprečavanja i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

EU očekuje od BiH da odlučno unaprijedi rad sa ciljem osiguravanja efikasne koordinacije na svim nivoima, posebno u upravljanju granicama i kapacitetima za upravljanje migracijama, te obezbjeđivanju funkcionisanja sistema za azil.

Osim toga, od BiH se zahtijeva da osigura zabranu mučenja, prije svega uspostavljanjem preventivnog mehanizma na nivou BiH protiv torture i maltretiranja.

U tekstu se ističe da BiH treba da garantuje slobodu govora i medija, te zaštitu novinara, prije svega obezbjeđivanjem odgovarajućeg sudskog postupka u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima.

Od BiH se, prema tekstu saopštenja, očekuje i to da osigura rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usaglašavanje programa za usvajanje pravne akvizicije EU.

Filter 2019