Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

Ćosić: Grad prisutan u životima stanovnika u svih šest opština

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je večeras da se grad trudi da bude prisutan u životima stanovnika u svakoj od šest gradskih opština i da će to činiti i ubuduće, te je za narednu godinu ambiciozne planove.
“Opštine su naša baza, a grad nadogradnja. Nadam se da ćemo u godinama koje dolaze jačati i bazu i nadogradnju”, rekao je Ćosić na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave grada – Svetog Petra Dabrobosanskog.

On je upozorio na opasnost da stanovnici Istočnog Sarajeva, ukoliko grad i njegove opštine ne nastave da se razvijaju i rastu, napuste ovaj dio Republike Srpske.

“Istočno Sarajevo čine Univerzitet i njegovi fakulteti, privreda, sport, kulturne institucije, republičke i gradske institucije i one zajedničke koje nam pripadaju. Ako prestanemo da vjerujemo u njih, mislim da će narod početi da nas napušta”, rekao je Ćosić i poručio da se ne smije dozvoliti ta greška.

On je podsjetio da je prije rata srpsko stanovništvo bilo dominantno na području Sarajeva i da je uvijek nosilo luču slobode, ali da se demografska slika promijenila u ratu i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

“Mnogi se danas trude da nas satanizuju, što ne smijemo dozvoliti zbog generacija koje dolaze”, dodao je Ćosić.

Osvrćući se na period između dvije slave, Ćosić je ocijenio da je grad dobro funkcionisao i za narednu godinu je najavio rekordan gradski budžet u iznosu od 17 miliona KM vlastitih sredstava, bez kredita.

“Imamo ambiciozne planove”, rekao je Ćosić, navodeći da bi ovih dana Vlada Republike Srpske trebalo da proglasi dio Trebevića parkom prirode, kojim će upravljati grad Istočno Sarajevo i tri gradske opštine na čijem bi području bio taj park.

On je dodao da se dosta radi i na proglašenju parka prirode Jahorina, prvenstveno kako bi se planina sačuvala od urbanizacije, u šta će grad takođe biti uključen.

“Nadam se da će Vlada Srpske vrlo brzo dati garanciju za izgradnju gondole od Pala do Jahorine, što bi Olimpijski centar Jahorina implementirao”, rekao je Ćosić, koji je, između ostalog, najavio i izgradnju zgrade Gradske uprave na Palama.

Ćosić je izrazio ogromnu zahvalnost na saradnji Vladi Republike Srpske, ističući da bez njene pomoći mnogo toga u Istočnom Sarajevu ne bi bilo izgrađeno.

“Siguran sam da pomoć Vlade Srpske neće izostati ni u narednim godinama”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva, koji je kao jedan od prioritetnih zadataka grada Istočnog Sarajeva u narednim godinama najavio razvijanje gradskog identiteta kod stanovnika.

Prisutnima se besjedom “Ako je Bog na prvom mjestu – sve je na svom mjestu” obratio namjesnik manastira Svete Trojice u Ozerkovićima kod Sokoca, iguman Georgije, koji je poručio da čovjek bez Boga ne može naprijed.

“Mi smo svi ljudi, želimo da budemo dobri ljudi, ali često se naša ljudskost pokaže vrlo nesposobna, posebno u svijetu u kojem živimo, koji je komplikovan sam po sebi”, rekao je iguman Georgije.

On je dodao da, ako je Bog na prvom mjestu, u centru ljudskog života, onda sve što radimo ima smisao.

“Zato postavimo Boga na prvo mjesto i on će nam dati snagu i mudrost da prepoznamo problem, ali da mu odolimo kao ljudi i ne izgubimo sami sebe”, zaključio je iguman Georgije.

Povodom Dana i krsne slave grada Istočnog Sarajeva dodijeljena su i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima, a nagrade je članovima porodica posthumno nagrađenih i nagrađenim pojedincima, odnosno predstavnicima kolektiva uručio predsjednik Skupštine grada Istočnog Sarajeva Branko Koroman.

Najviše priznanje “Povelja grada Istočnog Sarajeva” ove godine posthumno je dodijeljena nekadašnjem načelniku Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo Željku Markoviću i nekadašnjem gradonačelniku Istočnog Sarajeva u periodu od 2009. do 2013. godine Vinku Radovanoviću.

“Zlatna plaketa grada Istočnog Sarajeva” posthumno je dodijeljena Jeli Đuričić, supruzi Borka i majci Milomira i Milana, poginulih boraca Vojske Republike Srpske, te Milivoju Miću Lizdeku, borcu prve kategorije Vojske Republike Srpske, pripadniku elitne jedinice “Beli vukovi”.

Dobitnici “Zlatne plakete” ove godine su i ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan, hirurg Milorad Šupić, ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić i paljansko preduzeće “Grijanjeinvest”.

“Srebrna plaketa grada Istočnog Sarajeva” dodijeljena je farmaceutu Ljiljani Pandurević, a zahvalnica Grada profesoru klavira Nikolini Batković i pomoćniku direktora Republičke uprave civilne zaštite Biljani Pajić.

Akademiji su prisustvovali zvaničnici bratskih gradova Novog Sada i Niša, Sombora, Herceg Novog, Plužina i Nikšića, predstavnici opština u sastavu grada, brojni gosti i predstavnici javnog života ove regije, a priređen je i prigodan kulturno-umjetnički program.

Filter 2019