Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Šta za Trebević znači status parka prirode?

Izvor: Filter

Park prirode “Trebević” proglašen je na posljednjoj sjednici Vlade Republike Srpske i sada je jedno od 33 zaštićena područja u Srpskoj. Obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, što je površina od 5.036 hektara.

Proglašavanjem Parka prirode “Trebević” zaštićenim područjem, Republika Srpska dobila je 73.023 hektara zaštićenog područja, što predstavlja 2,96 odsto republičke teritorije.

Pojašnjavajući šta će status parka prirode značiti, ministar za za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, u izjavi Srni, navodi da je na cjelokupnoj površini parka ustanovljen režim zaštite drugog i trećeg stepena.

“To znači da je zabranjeno sakupljanje i iskorišćavanje strogo zaštićenih divljih biljnih i životinjskih vrsta, osim u naučnoistraživačke svrhe s ciljem unapređenja prirodnih vrijednosti. Zabranjuje se uništavanje divljih vrsta biljaka i gljiva, uznemiravanje, povređivanje, uništavanje i trovanje divljih životinjskih vrsta, neplansko poribljavanje voda, deponovanje otpada, izgradnja hidroenergetskih objekata, izvođenje građevinskih radova koji mogu prouzrokovati značajne nepovoljne i trajne promjene geomorfoloških i hidroloških obilježja, sječa šume, osim s ciljem unapređenja stanja i očuvanja staništa, rijetkih i ugroženih vrsta”, naglasila je Golićeva.

Parkom prirode “Trebević” upravljaće Grad Istočno Sarajevo, tačnije, javna ustanova koju će Grad osnovati.

“Upravljač obavlja poslove očuvanja, unapređivanja, promovisanja prirodnih i drugih vrijednosti, te održivog korišćenja zaštićenog područja s ciljem valorizacije turističkih i sportsko-rekreacionih funkcija, kao i poslove sprovođenja propisanih režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra”, dodala je Golićeva.

U skladu sa Zakonom o šumama, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske upravlja i gazduje šumama i šumskim zemljištem u Parku prirode “Trebević”.

Sredstva za zaštitu i razvoj Parka prirode biće obezbjeđena iz budžeta Republike Srpske u skladu sa postojećim sredstvima za te namjene, budžeta jedinica lokalne samouprave i iz ostalih izvora finansiranja.

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva poručuje da je pred Gradom još mnogo posla, ali da je najvažnije urađeno.

Trebević je, kaže Ćosić, zaštićen od pretjeranog naseljavanja i urbanizacije, od uništavanja životinjskog i biljnog svijeta, od uništavanja infrastrukture, ugrožavanja vodotokova i čistog vazduha i svega onoga što može nepovratno da uništi ovu planinu.

On je poručio da za Trebević počinje jedna potpuno nova epoha i drugačiji način zaštite.

Filter 2019