Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Šehovac: Za zločine prema srpskom narodu treba tužiti NATO

Izvor: Srna

Predsjednik Boračke organizacije Istočne Ilidže “Ilidžanski borac” Goran Šehovac rekao je danas da borci i narod Republike Srpske, a posebno borci sa područja Sarajevsko-romanijske regije, nikada neće oprostiti NATO-u zločine koje su počinili prema srpskom narodu, te poručio da ih treba tužiti.
“Zločine nije činio samo NATO, nego i pripadnici Brzih intervencija sa Igmana gdje su pod okriljem i zbog zaštite muslimanskih snaga gađali srpske položaje na Sarajevsko-romanijskoj regiji, a najčešće po položajima Ilidžanske i Igmanske brigade”, rekao je Šehovac u Istočnom Sarajevu na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

On je podsjetio da su više puta gađali i bolnicu “Žica” na Ilidži, gdje je poginuo bračni par Knežević, kao i obdanište u ilidžanskom naselju Lužani i druge civilne ciljeve.

“Ako im je obdanište legalni cilj, onda ne znam šta je vojni cilj”, rekao je Šehovac i dodao da su gađali i sve vjerske objekte među kojima i pravoslavnu crkvu u Blažuju, kada je ranjen sveštenik te crkve.

Šehovac je poručio da borci Republike Srpske i stanovnici sa ovih prostora nikada NATO-u neće oprostiti sve što su činili.

“Neka je sramota cijele Evrope i svih zemalja koje su članice NATO-a koji su bombardovali Srbe osiromašenim uranijumom, od čijih posljedica i danas umiru djeca boraca”, naveo je Šehovac.

On je napomenuo da je više od 70.000 muslimanskih boraca napadalo Srpsko Sarajevo i da nisu uspjeli da ga pokore, te da su izmišljenim scenarijem sa pijace “Markale” odlučili da NATO snagama bombarduju Srbe i linije Sarajevsko-romanijske regije i širom Republike Srpske.

“Sarajevski Srbi i Vojska Republike Srpske nije se pomjerila pedlja i izdržala bi godinama sva ta bombardovanja, ali nas ne bi mogli pokoriti”, naveo je Šehovac.

On smatra da bi Republika Srpska trebala da ih tuži i da ima dosta materijala za tužbu, kao što su to učinili vojnici iz Italije koji su ih dobili na sudu.

“Red bi bio da plate odštetu ljudima koji su izgubili najmilije a pogotovo stotine boraca i građana Republike Srpske koji su umrli poslije Dejtona, a umiru i danas od posljedica NATO agresije”, zaključio je Šehovac.

Pomen svim poginulim Srbima u NATO bombardovanju Republike Srpske u Hramu sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a obilježavanju Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja prisustvovali su i predstavnici ambasada Srbije i Rusije u BiH.

Tokom NATO operacije “Namjerna sila” poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, podaci su Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

U NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo je najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

Filter 2019