Sat. Oct 1, 2022
ћирилица /latinica

Usvojen rebalans gradskog budžeta, uskoro sjednica o MOFAS-u

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su danas rebalans budžeta od 16.125.165 KM.

Budžet je rebalansom uvećan za 800.000 KM.

Gradonačelnik Istočnog Sarajave Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo usvajanjem rebalansa budžeta, te pojasnio da je uvećan po osnovu odluke Vlade Republike Srpske, za finaniranje izgradnje spomen-kompleksa posvećenog srpskim civilima stradalim u 20. vijeku.

“Ta odluka se odnosi na 1,6 miliona KM, 800.000 KM u ovoj godini i isto toliko u narednoj”, izjavio je Ćosić novinarima.

On je istakao da su se sada stekli uslovi za raspisivanje tendera za rekonstrukciju glavne ulice na Sokocu, izgradnju vodovoda Knežina, te da će sa 50.000 KM biti podržana obnova vile Karađorđevića na Han Pijesku.

Prema njegovim riječima, ovdje se ne radi o tome da li gradonačelnik ima ili nema skupštinsku većinu, već o dobrobiti za sve građane Istočnog Sarajeva.

“Odbornici ovog grada glasaju u korist građana, a ne vlasti ili opozicije. Vlast i opozicija se bore na izborima, a kada se oni završe, svi odbornici rade u korist ovog grada”, istakao je Ćosić i dodao da je predložio najveći mogući budžet.

On kaže da je ostao principijelan i na prijedloge opozicije, koji se odnose na njihove amandmane sa prošle sjednice, te pojasnio da su podržana tri od pet, kao i da dva nisu bila moguća, zbog načina obračunavanja u budžetu i korištenja njegovih pozicija.

“Vjerujem u skupštinsku većinu koja postoji, koja izuzetno dobro obavlja svoj posao. Naravno da može bolje i moraju bolje u narednom periodu”, rekao je Ćosić.

On kaže da, ukoliko bude još jedna podrška Vlade Republike Srpske za projekte osvjetljenja na području grada u vrijednosti od milion KM, biće još jedan rebalans.

Prema njegovim riječima, u pripremi su aktivnosti koje se odnose na nove prihode u budžet grada, koje će pomoći da Grad ima vlastite prihode, a samim tim da bude više sredstava za sve korisnike gradskog budžeta.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman izjavio je da je danas usvojeni rebalanas budžeta veći za 1,09 miliona KM nego prethodni nacrt.

“Imali smo 800.000 KM namjenskih sredstava Vlade Republike Srpske, 140.000 KM namjenskih sredstava za zaštitu od požara i još 150.000 KM prihoda koje očekujemo do kraja godine”, naveo je Koroman.

Kada je riječ o zakazivanju vanredne sjednice Skupštine grada na kojoj će biti riječ o firmi “Mofas”, Koroman je istakao da je za sutra zakazan Kolegijum koji će odrediti i vrijeme održavanja te sjednice.

Obrazlažući zašto odbornici SDS-a nisu podržali rebalans budžeta, odbornik ove stranke Predrag Šarović rekao je da je u potpunosti prihvaćen samo jedan amandman koji je predložio SDS, i to onaj kojim se traži 10.000 KM za opremanje novoizgrađene ambulante u Kasindolu.

“Drugi amandman koji je djelimično usvojen vezan je za izgradnju ograde oko Hrama Svetog Vasilija Ostroškog, gdje smo tražili 60.000 KM, a odobreno je samo 20.000 KM. Treći amandman je takođe djelimično prihvaćen, a odnosi se na statuu dr Miodragu Laziću”, naveo je Šarović.

On je dodao da je amandman koji se odnosi na plate radnicima “Mofasa” odbijen, kao i onaj da se 15.000 KM prebaci gradskoj radio-televiziji.

Odbornici su na današnjoj sjednici razmatrali i 25 tačaka koje su se odnosile na oslobađanje obaveza od plaćanja za građevinski materijal koji je nekada grad Srpsko Sarajevo isporučivao zainteresovanim korisnicima na kredit.

Filter 2019