Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /latinica

Trebević proglašen Parkom prirode

Izvor: Filter

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o proglašenju Parka prirode “Trebević”.

Kako je saopšteno nakon današnje sjednice, razlozi za donošenje ove odluke imaju za cilj očuvanje prirode, kao i težnju da se upravljanje zaštićenim područjem bazira na uspostavljanju skladnih odnosa između potreba zaštite prirode i aktivnosti ljudi.

“Budući Park prirode „Trebević“ prostire se na području opština Istočno Novo Sarajevo, Istočni Stari Grad i Pale koje se nalaze u sastavu Grada Istočno Sarajevo, u ukupnoj površini od 5.036,37 ha. Na cjelokupnoj površini Parka prirode „Trebević“ ustanovljava se režim zaštite II i III stepena”, navodi se u saopštenju.

Park prirode „Trebevićˮ stavlja se pod zaštitu s ciljem zaštite različitih prirodnih elemenata, očuvanja prirodnog sastava i cjelovitosti ekosistema, očuvanja karakterističnih obilježja pejzaža, odnosno u svrhu očuvanja ukupne geološke i biološke raznovrsnosti. Zaštićeno područje obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, odnosno donje tokove njenih sastavnica Paljanske i Mokranjske Miljacke.

Ćosić: Zaštitili smo Trebević

Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva poručuje da od 2015. godine ukazuje na potrebu i bori se da područje planine Trebević bude na adekvatan način zaštićeno od svih mogućih negativnih uticaja.

“Istovremeno, tu borbu sam pretvorio u političku borbu zaštite ovog entitetskog pojasa i nakon sedam godina istrajavanja ponosan sam na činjenicu da je Vlada Republike Srpske na današnjoj, 187. sjednici, proglasila Park prirode “Trebević”. Pred nama je još mnogo posla, ali je definitivno – zaštitili smo Trebević od pretjeranog naseljavanja i urbanizacije, od uništavanja životinjskog i biljnog svijeta, od uništavanja infrastrukture, ugrožavanja vodotokova i čistog vazduha i svega onoga što može nepovratno da uništi ovu planinu”, naveo je Ćosić.

On je poručio da za Trebević počinje jedna potpuno nova epoha i drugačiji način zaštite.

“Ogromnu zahvalnost za ovaj uspjeh dugujemo ljudima iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, koji su nam pomogli da izradimo Studiju izvodljivosti, kao i ekspertima koji su radili na ovom poslu i, naravno, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju na čelu sa gospođom Srebrenkom Golić, bez čije pomoći ovaj izuzetno važan posao ne bismo uspjeli da završimo”, zaključio je Ćosić.

Filter 2019