Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

Sutra počinje Regionalna poljoprivredna izložba i sajam

Izvor: Srna

U Rogatici sutra počinje 56. Regionalna poljoprivredna izložba i sajam na kojoj se očekuje učešće više od 100 izlagača rasnih grla stoke i poljoprivrednih proizvoda sa Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije, rekli su Srni u Organizacinom odboru.

Manifestacija će početi izlaganjem i ocjenjivanjem zrelog i mladog skorupa/kajmaka iz vlastite prozvodnje u kuhinji opštine Rogatica u 13.00 časova. Učešće su najavili i članovi Udruženja proizvođača „Romanijski skorup-kajmak“.

Stručna predavanja o temi iz oblasti poljoprivrede biće upriličena sutra u sali za sjednice Skupštine opštine od 16.00 časova.

Svečano otvaranje ove poljoprivredne manifestacije predviđeno je za nedjelju, 11. septembra, na izložbenom prostoru „Lužnica“ u Rogatici u 10.00 časova.

Iz Organizacionog odbora su naveli da se na otvaranju očekuju predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Područne jedinice Sokolac, kao i Poljoprivrednog klastera „SRP“.

Na ovoj izložbi će u oblasti govedarstva biti izlagane i ocjenjivane, junice starije od 12 mjeseci, gravidne junice i krave od prve do četvrte laktacije, pojedinačno, od proizvođača koji uzgajaju najmanje tri priplodna grla.

U ovčarstvu se ocjenjuju dvizice i priplodne ovce u kolekcijama od po pet grla, od proizvođača koji uzgajaju najmanje 50 priplodnih grla.

U kozarstvu biće izlagane i ocjenjivane jarice i priplodne koze u kolekcijama od po pet grla, od proizvođača koji uzgajaju najmanje 20 priplodnih grla, a u konjarstvu, kobile i pastuvi, pojedinačno.

Na rogatičkom sajmu u nedjelju će poljoprivredni proizvođači izlagati sjemenski krompir visokorodnih sorti, koji su proizveli registrovani proizvođači i merkantilni krompir proizveden na površini najmanje jedan hektar.

Na štandovima sajma moći će da se izlažu tradicionalni domaći proizvodi od mlijeka, voća, pčelarski proizvodi, domaća kuhinja i proizvodi kućne radinosti i rukotvorine ovog kraja.

Za najbolje izložene proizvode obezbijeđene su novčane nagrade. Na ovom sajmu će biti posebno organizovana prodaja i otkup tovne stoke.

Na Regionalnoj poljoprivrednoj izložbi i sajmu u Rogatici očekuju se poljoprivredni proizvođači i prerađivači sa područja 17 opština Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije. 

Filter 2019