Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Smještaj u domu u Palama i uz poskupljenje najpovoljniji

Izvor: Glas Srpske

Studenti koji se početkom nove akademske godine usele u Studentski centar Pale najvjerovatnije će morati da izdvoje više novca za smještaj nego lani, ali će život u “studenjaku” i dalje ostati najpovoljnija opcija, pogotovo ako se u obzir uzme da su cijene najma stanova odletjele u nebo.

Direktor Studentskog centra u Palama Marko Gajović rekao je za “Glas” da je korekcija cjenovnika neminovna, a posljedica je globalnog poskupljenja.

“Cijene smještaja i ishrane za studente u novoj akademskoj godini biće veće, ali to neće biti više od 20 odsto. Tačna cijena znaće se sredinom mjeseca nakon sjednice Upravnog odbora”, kazao je Gajović.

On je istakao da je to minimalno povećanje s obzirom na sve okolnosti.

“Do sada su studenti za smještaj i hranu plaćali 140 maraka mjesečno, a ubuduće će ta cifra biti oko 165 maraka”, rekao je Gajović.

On smatra da novi cjenovnik neće uticati na broj stanara, a “studenjak” će biti i dalje prva opcija kako brucošima, tako i ostalim studentima.

“Nove cijene u domovima biće i dalje mnogo pristupačnije od onih za iznajmljivanje soba tokom studija. U domovima nema računa za režije, zbog čega ovakav način života ostaje povoljan za brojnu omladinu”, kazao je Gajović, dodavši da u Palama samo krevet u privatnom smještaju košta minimalno 200 maraka.

On je naglasio da se uslovi usklađuju sa potrebama korisnika, te da je studentima obezbijeđeno sve, zbog čega dom u Palama može parirati svjetskim studentskim centrima.

“Pored osnovnih uslova za život, studenti će u narednom periodu dobiti mini-teretanu na otvorenom, kafeteriju, kao internet i TV salu”, rekao je Gajović.

Osim smještaja za studente, u domu mogu da odsjednu i gosti, i to po veoma povoljnim cijenama.

“Cijena noćenja je 25 maraka, a sa doručkom 30. Za polupansion treba izdvojiti 35, a 40 maraka pun pansion. To se pokazalo kao dobar potez, konkurentni smo na tržištu”, kaže Gajović. 

Predsjednik Omladinskog studentskog parlamenta u Palama Momčilo Arbinja kaže za “Glas” da je poskupljenje smještaja neminovno, čega su svjesni i studenti, ali da je uprkos tome život u “studenjaku” najpovoljniji.

“Sve je poskupjelo, od peleta, ulja i drugih životnih namirnica, tako da je bilo očekivano da i cijena smještaja i hrane budu skuplje od nove akademske godine”, rekao je Arbinja.

Prema njegovim riječima, studenti koji se odluče za neki od fakulteta u Palama imaće dobre uslove za studiranje, ali i kvalitetan smještaj.

“Naš studentski centar sigurno je jedan od najboljih u Srpskoj”, kaže Arbinja.

Dodaje da je poskupio i najam stanova u Palama, tako da većina studenata bira studentske domove, jer je mnogo isplativije.

“Za garsonjere studenti moraju da izdvoje najmanje 250 maraka, plus režije, o većim stanovima da i ne pričamo. Iz tih razloga kreveti u Studentskom centru, siguran sam, biće ponovo popunjeni do posljednjeg mjesta”, rekao Arbinja, dodavši da studente raduje najava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će studenti u jeku poskupljenja imati određene olakšice.

Foča

Koordinator za smještaj u studentskom domu u Foči Božica Matović istakla je za “Glas Srpske” da će studenti na jesen najvjerovatnije plaćati isti iznos. Navela je da raspolažu sa više od 300 dvokrevetnih soba, a studenti su za smještaj i ishranu u ovom domu mjesečno izdvajali 144 KM.

Filter 2019