Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Preminuo Radoslav Brđanin

Izvor: Glas Srpske

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne oblasti Krajina Radoslav Brđanin preminuo je u Univerzitskom kliničkom centru RS, potvrđeno je “Glasu Srpske” u toj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon višednevne hospitalizacije i liječenja ljekarskog konzilijuma u sastavu intenzivista, gastroenterologa, abdominalnog hirurga, onkologa i radiologa i svih napora medicinskog osoblja da spasu život Radoslava Brđanina, pacijent je preminuo, rekao je generalni direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić.

Prema riječima Đajića, Brđanin je preminuo jutros u 7.10 časova.

– Pacijent je od subote 03. septembra bio hospitalizovan u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Republike Srpske gdje je primljen u veoma zapuštenom zdravstvenom stanju sa elementima teške iscrpljenosti organizma, povišenim upalnim parametrima koji su upućivali na sepsu – naveo je Đajić u saopštenju UKC-a Srpske.

Brđanin je osuđen na 30 godina u Haškom tribunalu, a nakon 23 godine provedene u zatvoru u subotu je stigao u Banjaluku zbog teškog zdravstvenog stanja.

Brđaninu je, podsjetimo, u nekoliko navrata predsjednik suda Karmel Ađijus odbio zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu iako je Brđanin formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

On je u Ševeningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih djelatnosti Republike Srpske i potpredsjednik Vlade Republike Srpske.

Po uvođenju višepartijskog političkog sistema postao je član SDS-a. Izabran je 1991. za potpredsjednika Skupštine zajednica opštine SAO Krajine, a iste godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nakon rata, Brđanin je bio predsjednik Narodne stranke Republike Srpske sve do njegovog hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.

Filter 2019