Sat. Oct 1, 2022
ћирилица /latinica

Preminula Nevenka Klepić Hadžibašioglu

Izvor: Filter

Zauvijek nas je napustila humana žena velikog srca Nevenka Klepić Hadžibašioglu, saopšteno je iz Bolnice “Srbija”. U kratkom tekstu de podsjeća na njen život i vrijedne donacije koje je usmjerila u ovu zdravstvenu ustanovu.

Rođena je 5. 10. 1930. godine u Sarajevu, preminula je nakon kraće bolesti 20. 9. 2022. godine u Istanbulu.

U drugom svjetskom ratu cijela njena porodica bila je angažovana u ilegalnoj borbi protiv okupatora, pa i ona kao desetogodišnja djevojčica doturala torbe bombi pored fašističkih rampi do ilegalnih pravaca u području Osijeka i Nahoreva, koje su držali njena braća Branislav (1923-1943) i Borislav (1924-1943). Sestra i otac su preživjeli gestapovske zatvore.

Nakon završetka rata u Zagrebu je završila građevinsku školu i ubrzo se kao buntovnik otisnula put Evrope. Bila je u Italiji, Njemačkoj, nakon čega se zadržala više od decenije u Parizu gdje je radila kao građevinski stručnjak u“ Hidrogradnji“.

Udajom za Huseina, istaknutog istanbulskog novinara, 1961. godine se preselila u Istanbul gdje pokreće uspješan krojački posao. Posljednji, građanski rat je dočekala u Sarajevu gdje je proživjela golgotu i jedva spasila goli život. Sarajevo, svoj rodni grad voljela je svim srcem i dušom, ali je imala običaj reći da to više nije ono njeno Sarajevo.

Krasile su je skromnost, ogromno životno iskustvo i mudrost koje su iznjedrile njene pozne godine. Bilo je zadovoljstvo voditi razgovore s njom. Iznad svega, bila je prepuna praktičnih savjeta i jasnih razvojnih vizija, uspravna kao svijeća, nesalomive fizičke snage i intelekta, kosmopolita, poliglota. Govorila je tečno tri jezika, živjela je u tri grada, Parizu, Istanbulu i Sarajevu.

Dva puta godišnje boravila je u rodnom Sarajevu čuvajući uspomenu na roditelje, braću, njihove humke, čuvala je i roditeljski stan u centru Sarajeva. Čuvala je sve od zaborava, a svjesna da jednog dana neće imati ko da obiđe grobove braće i roditelja.

Ujedinivši svoju praktičnost, viziju razvoja i fobiju od zaborava, odlučila je da kroz donacije Bolnici „Srbija“ produži sjećanje na rano preminulu braću i na majku koju je često spominjala kao svestranu i praktičnu osobu. Željela je građanima Istočnog Sarajeva pružiti nešto korisno, te je izgradila objekat i donirala barokomoru i aparat za osteoporozu. Osnovan je Centar za oksigenoterapiju u pomen braće i Kabinet za osteoporozu u pomen majke Julke (1903-1980).

Vrijednost donacije je preko 400.000 KM, a planirala je i nove donacije. Željela je pokloniti još jednu barokomoru uvidjevši da postoji potreba za njom. Takođe je razmišljala o adaptaciji neke od postojećih starih zgrada u svrhu osnivanja centra za „treću dob“.

Cijenjeći njene napore, ove godine joj je dodijeljeno priznanje predsjednice Republike Srpke Željke Cvijanović, Krst milosrđa za njenu humanost.

Ideje u pogledu daljeg ulaganja i razvoja Bolnice „Srbija“ osujetio je njen završetak života. Na nama je obaveza da se sa dužnom pažnjom odnosimo prema njenoj donaciji i uspomeni na one u čije je ime donirala. Time ćemo čuvati uspomenu na jednu jedinu i jedinstvenu, Nevenku Klepić Hadžibašioglu”, navodi se u tekstu kojim se kolektiv Bolnice “Srbija” oprostio od Nevenke.

Filter 2019