Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Preminula kraljica Elizabeta Druga

Izvor: Agencije

Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 97. godini u svojoj ljetnjoj rezidenciji u Balmoralu.

Bakingemska palata objavila je prethodno da su ljekari zabrinuti za zdravlje kraljice.

-Kraljica je umrla mirno danas poslijepodne – navodi se u saopštenju, prenose britanski mediji.

Kraljica Elizabeta je monarh sa najdužim stažom na tronu Engleske i lider nacije sedam decenija.

Njen najstariji sin Čarls (73) automatski je postao kralj Ujedinjenog Kraljevstva i šef države 14 drugih teritorija uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Saopštenje palate dolazi dan nakon što se kraljica povukla sa Državnog saveta Ujedinjenog Kraljevstva koji se u srijedu održao onlajn putem. 

U utorak se kraljica sastala sa Borisom Džonsonom kako bi primila njegovu ostavku na mesto premijera i sa Liz Tras, koju je imenovala za novog britanskog premijera.

U zamak Balmoral u Škotskoj stigli su svi članovi britanske kraljevske porodice, uključujući prestolonasljednika Čarlsa, njegovog sina princa Vilijama i još troje kraljičine djece.

Britanski javni servis BBC je oko podneva prekinuo redovni program kako bi izvještavao o kraljičinom zdravlju.

Ispred zamka Balmoral i Bakingemske palate u Londonu okupili su se Britanci i turisti nakon što su saznali vijesti o zabrinutosti ljekara za kraljičino zdravlje.

U junu je obilježen platinasti jubilej, odnosno 70 godina kraljičine vladavine, a završnoj paradi je sa kraljevskom porodicom prisustvovala i Elizabeta Druga.

Presto će, nakon 70 godina duge vladavine kraljice Elizabete, preuzeti princ Čarls, koji je u britansku istoriju ušao kao prestolonasljednik koji je najduže čekao na krunu.

Filter 2019