Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /latinica

Parlament Srpske usvojio izmjene Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata

Izvor: Glas Srpske

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata koji predviđa da se omogući legalizacija individualnih stambeno-poslovnih objekta izgrađenih do 31. decembra 2013. godine.

Zakonom je definisano da se radi o objektima čija je bruto građevinska površina manja od 400 metara kvadratnih i koji se nalaze na digitalnim ortofoto planovima Republike Srpske.

Prema ovom zakonu legalno izgrađenim objektima smatraju se i pomoćni objekti koji su u funkciji glavnog kao što su garaže, ljetne kuhinje, ostave i slično, osim složenih objekata u smislu Zakona o uređenju prostora i građenju, koji su izgrađeni do 31. decembra 2013. godine.

Usvojen je Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, kojim se u znatnoj mjeri uređuje širi obim prava osiguranih lica prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

U vezi sa ovim Zakonom usvojeni su i zaključci klubova poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US, NPS-a i NDP-a prema kojima Narodna skupština obavezuje Vladu Republike Srpske da predloži parlamentu Srpske izmjene relevantnih propisa kojim će se utvrditi pravo na mjesečna novčana primanja porodicama sa četvoro i više djece, u kojima je jedan od roditelja nezaposlen i to u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovih zaključaka.

Usvojen je i zaključak ovih klubova prema kojem Narodna skupština traži od Vlade da se do izmjene relevantnih propisa navedenim porodicama u kojima je jedan od roditelja nezaposlen obezbijedi isplata pomoći od 750 KM na mjesečnom nivou.

Po hitnom postupku usvojen je Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se uvodi mogućnost zamjene poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike za poljoprivredno zemljište jedinica lokalne samouprave radi očuvanja zemljišnog Fonda za obavljanje poljoprivredne proizvodnje.

Nakon apsolviranja dnevnog reda, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zaključio 35. posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske. 

Filter 2019