Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

Pale: “Dani Duška Trifunovića” od 12. do 14. septembra

Izvor: Srna

Tradicionalna manifestacija “Dani Duška Trifunovića”, koju u čast ovog književnika, pjesnika i televizijskog autora na Palama organizuje lokalni Kulturno-sportski centar, biće održana od 12. do 14. septembra.

Prve večeri manifestacije u 20.00 časova biće održan koncert jedne od najpopularnijih vokalnih solistkinja i interpretatorki etno i duhovne muzike Danice Crnogorčević, najavljeno je iz Kulturno-sportskog centra Pale.

Koncert će biti održan i povodom krsne slave Grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog.

U utorak, 13. septembra, biće održan program za odrasle “Bukvalno tako” kao i dodjela nagrade “Duško Trifunović” za afirmaciju srpske kulture i književnosti.

Te večeri u sali Kulturnog centra od 19.00 časova će na manifestaciji učestvovati pisci Tode Nikoletić, Radinko Krsmanović, Aćim Todorović i Goran Vračar.

Besjedu o Dušku Trifunoviću govoriće Tode Nikoletić.

U muzičkom predahu učestvovaće grupa “Bitanga i prinčevi”.

U srijedu, 14. septembra, od 11.00 časova planiran je program “Djeci u čast” u sali paljanskog Kulturnog centra.

U saopštenju se navodi da se program nastavlja proglašavanjem pobjednika i dodjelom nagrada za finaliste konkursa za najbolji literarni rad o temi “Ljubav nema bolje dane”.

U zabavnom dijelu programa učestvovaće učenici paljanskog odjeljenja Škole za osnovno muzičko obrazovanje i Tode Nikoletić.

Pokrovitelji manifestacije su opština Pale, Grad Istočno Sarajevo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje sarajevske rokenrol škole.

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su: “Bijelo dugme”, “Indeksi”, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”. Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje je i umro 2006. godine.

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

Filter 2019