Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

Oca i sina ranili Albanci koji godinama maltretiraju Srbe na Kosmetu; Uhapšeni napadači

Foto: RTS

Izvor: Agencije

Srpskog mladića Nemanju Mitrovića /19/ i njegovog oca Sašu nožem su povrijedili članovi albanske porodice Šabani, koji Mitroviće maltretiraju već duže, a ranije su napali i Mitrovićevog maloljetnog sina, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosmet, sa zahtjevom da međunarodne misije stanu na kraj bahatim albanskim porodicama koje terorišu srpski narod u pokrajini.

“Avdulah Šabani poznat je po maltretiranju Srba i razbojništvu u ovom mjestu, ali prolazi bez sankcija godinama. Očigledno je da za napadače na Srbe nema adekvatne sankcije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahtijeva najstrožu kaznu za počinioca”, ističu iz Kancelarije.

U bolnici u Prištini ispitani su po nalogu dežurnog tužioca, a prema nezvaničnim saznanjima, policija je uhapsila dva Albanca, među kojima je i napadač. Određen im je pritvor od 48 sati, piše RTS.

U saopštenju se navodi da je 19-godišnji Nemanja izboden kasno sinoć u rame i vrat, a njegov otac, koji je pokušao da ga odbrani, isječen je po rukama i stomaku.

Otac i sin su prevezeni u bolnicu u Prištini, a tokom noći transportovani su u Klinički centar u Kosovskoj Mitrovici, gdje je Nemanji urađena kompletna dijagnostika i smješten je na odjeljenje hirurgije.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsjećaju da su i prilikom napada Šabanijevih nožem na maloljetnog Mitrovićevog sina na Vaskrs zahtijevali od međunarodnih misija da ovom slučaju pristupe najodgovornije, a incident je kulminirao u otvoreno ranjavanje starijeg sina Nemanje.

“Nema sumnje da je napad na Srbe, oca i sina, iz Babinog Mosta kod Obilića, posljedica antisrpske politike i neodgovornih, zapaljivih izjava koje svakodnevno stižu iz Prištine i od Aljbina Kurtija koji Srbima na taj način crta metu na čelu”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da je ovaj, duboko zabrinjavajući incident, uplašio i onespokojio Srbe u ovoj srpskoj sredini koji se ne osjećaju bezbjedno ni na svom kućnom pragu.

“Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomoći će porodici Mitrović, ali zahtijeva od međunarodnih misija na Kosmetu da stanu na kraj bahatim albanskim porodicama koje terorišu srpski narod u pokrajini i da bez odgađanja primijene adekvatne mjere iz svog mandata i nadležnosti i konkretno – pruže punu zaštitu porodici Mitrović”, dodaje se u saopštenju.

U Obiliću živi oko 700 Srba i bave se uglavnom poljoprivrednom proizvodnjom.

STABILNO STANJE MITROVIĆA

Otac i sin Saša i Nemanja Mitrović, koje je nožem povrijedio albanski mladić u selu Babin most u opštini Obilić, zbrinuti su bolnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i njihovo zdravstveno stanje je stabilno, ali to ne znači da ne može doći do komplikacija, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora ove bolnice Zlatan Elek.

Elek je naveo da Saša ima ubodnu ranu u predjelu lijevog plućnog krila i on je intubiran, dok je Nemanji sanirana povreda lijeve podlaktice.

On je dodao da su dvojica Mitrovića nakon napada prvo prebačena u bolnicu Prištini, odakle su transportovani u bolnicu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

“Pratimo njihovo zdravsteno stanje i vjerujem da neće biti većih posljedica”, rekao je Elek.Filter 2019