Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

Otvorena izložba „Između sjećanja, stradanja i slobode“ (FOTO)

Izvor: Filter

U holu Gradske uprave Istočno Sarajevo otvorena je izložba fotografija „Između sjećanja, stradanja i slobode“, autora Rajka Paštara.

Kako je istaknuto na svečanom otvaranju izložbe, fotografije drže čas istorije dug trideset godina i najbolje su svjedočanstvo istine. Postavljene su brojne fotografije, dokumenti i isječci iz novina koji pokazuju kako su proticale ratne godine unutar Sarajeva ali i u opštinama koje danas čine Grad Istočno Sarajevo.

Fotografije su djelo ratnog fotografa Rajka Paštara, Novinske agencije SRNA, te lične fotografije učesnika ratnih dešavanja.

Autor izložbe Rajko Paštar rekao je da je prikazan mali dio arhive.

“Ja se nadam da će izložba obići sve krajeve Republike Srpske jer mislim da je u ratu ovo bilo najteže ratište. Da i ostali vide šta je bilo sarajevsko ratište. Materijala ima još i nadam se da ćemo napraviti i knjigu”, rekao je Paštar.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je da izložbu prvo treba pogledati svaki stanovnik Istočnog Sarajeva.

“Ne trebamo mi živjeti u prošlosti ali prošlost nas je obilježila i ako ne pođemo od toga nećemo moći krenuti ni u budućnost. Ovaj materijal zaslužuje svoje mjesto u narednim godinama u Muzeju odbrambeno-otadžbinskog rata u našem gradu ali i u svim drugim”, rekao je Ćosić.

On je izrazio nadu da će izložbu pogledati što više građana Srpske jer, kako je naveo, ne umanjujući ničiji doprinos i značaj, treba biti svjestan toga da je ovdje nastala Srpska.

“Na ovim linijama na Grbavici, Ilidži, Ilijašu, Hadžićima, Vogošći su bili ljudi koji su branili polovinu ako ne i cijelu Republiku Srpsku”, dodao je Ćosić.

Izložba je dio programa manifestacije “Dani Istočnog Sarajeva”, kojima se obilježava Dan i slava Grada, a biće postavljena i u Palama i Sokocu.

U utorak, 13. septembra u 18.00 časova, izložba će biti postavljena u Cekovića kući na Palama, a u četvrtak, 15. septembra u 17.00 časova, fotografije će biti izložene u Parohijskom domu na Sokocu.

Filter 2019