Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

Od danas u OŠ “Jovan Dučić” nastava u specijalnom odjeljenju

Izvor: Srna

U novoformiranom specijalnom odjeljenju za djecu sa poteškoćama u razvoju u prostorijama Osnovne škole /OŠ/ “Jovan Dučić” u Kasindolu u Istočnoj Ilidži danas je počela nastava koju će pohađati četiri dječaka.
Dječaci su uzrasta od sedam do devet godina od kojih trojica polaze u prvi, a jedan u drugi razred.

Direktor ove škole Milica Vuković izjavila je novinarima da je na inicijativu roditelja, Udruženje djece i omladine sa posebnim potrebama “Zagrljaj” uputilo zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da se formira specijalno odjeljenje na području grada Istočno Sarajevo za djecu iz Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova.

“Zahvaljujem načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo koji su podržali ovaj projekat”, istakla je Vukovićeva.

Prema njenim riječima, škola je dugi niz godina uključena u proces inkluzije i trenutno pet učenika sa poteškoćama u razvoju prati redovnu nastavu po prilagođenom planu i programu.

“Ova četiri učenika koja će pohađati nastavu u okviru specijalnog odjeljenja su učenici ranog osnovno školskog uzrasta sa kojima će raditi defektolog i asistenti i to je optimalan broj za njihov kvalitetan rad. Drago nam što smo mogli da primimo ove učenike koji neće biti isključeni ni na koji način”, navela je Vukovićeva.

Ona je dodala da škola trenutno broji 355 učenika, od kojih je 35 prvačića i četiri učenika specijalnog odjeljenja.

Predsjednik Udruženja djece i omladine sa posebnim potrebama “Zagrljaj” Predrag Pušara istakao je da je otvaranje specijalnog odjeljenja za djecu sa poteškoćama u razvoju veoma značajno za mališane, ali i njihove roditelje, jer su ih ranije morali da vode u Sarajevo, s obzirom da u Istočnom Sarajevu nije postojala ustanova specijalizovana za rad sa ovom djecom.

Pušara je dodao da odjeljenje može da broji maksimalno šest učenika sa kojima će raditi učiteljica koja ima iskustva u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju.

On je napomenuo da će djeca učiti po posebnom planu i programu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a tokom odmora družiće se sa učenicima koji pohađaju redovnu nastavu u ovoj školi.

“Ministarstvo finansira asistente onim učenicima kojima su odobreni, a kada djeca idu u Sarajevo, to nemaju. Sve troškove su snosili roditelji, tako da je otvaranje ovog odjeljenja od velikog značaja i predstavlja veliki pomak za naše članove”, rekao je Pušara.

Udruženje sa sjedištem u Istočnom Sarajevu trenutno broji 20 članova sa područja Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova, od kojih najmlađi ima četiri, a najstariji 30 godina.

Povodom otvaranja specijalnog odjeljenja u OŠ “Jovan Dučić” upriličen je program koji su izveli učenici ove škole, a među prisutnima su bili gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Lučić, te načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić.

Filter 2019