Sat. Oct 1, 2022
ћирилица /latinica

Održana smotra folklora, dio programa Sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva

Foto: Predrag Krstović

Izvor: Srna/Filter

U kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo večeras je, u okviru 16. Sabora srpskog izvornog narodnog stvaralaštva, održana smotra folklora. Na smotri su se predstavila brojna kulturno-umjetnička društva iz BiH, Srbije i Crne Gore, rekao je
Ranko Skakavac, predsjednik Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Vojkovići”, organizator Sabora.

Učestvovao je i najbolji guslar svih srpskih zemalja Maksim Vojvodić. On je član pjevačkog društva “Peče” iz Podgorice, a večeras se predstavio pjesmom “Srpska Sparta”, dok se pjevačka grupa predstavila pjesmama iz Crne Gore i Hercegovine.

Foto: Predrag Krstović

Prvi put na Saboru je nastupilo i Udruženje za očuvanje tradicije “Birač” iz Vlasenice, a njihov član Sanja Milić navela je da su se predstavili vlaškim igrama koreografa Đorđa Vasića.

“Naše udruženje osnovano je prije četiri godine, trenutno imamo oko 100 članova, a nadamo se da će ove godine biti i malo više od tog broja”, rekla je Milićeva.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da će takmičarski dio biti organizovan za vikend, da će se sutra društva takmičiti za titulu sveukupnog pobjednika, a da je nedjelja, 4. septembera, finalni dan.

“Plan je da se ispred škole Aleksa Šantić u litiji ide do crkve Svetog Petra Sarajevskog, zatim slijedi takmičarski program, proglašenje pobjednika i narodno veselje”, naveo je Božović.

Foto: Predrag Krstović
Foto: Predrag Krstović
Foto: Predrag Krstović
Filter 2019