Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Nije usvojen rebalans budžeta grada Istočno Sarajevo

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Odbornici skupštine grada Istočno Sarajevo nisu danas usvojili rebalans budžeta u iznosu od 15.325.165 KM koji je povećan u odnosu na Nacrt rebalansa za 290.000 KM.
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić novinarima je rekao da mu je žao što opozicija na 12. redovnoj sjednici u gradskoj skupštini nije nastavila trend podrške, iako su neki od njihovih amandmana na prijedlog budžeta usvojeni.

“Mislim da time pokazujemo demokratski kapacitet, neko iskren odnos prema gradu, a neko politikantski, i tako vjerovatno i treba u odnosu pozicije i opozicije. Na najbolji način trudili smo se da realizujemo ovaj budžet koji će, kada nam sljedeće sedmice dođe 800.000 KM za spomen-kompleks, biti najveći otkako postoji grad”, istakao je Ćosić i dodao da gradska uprava raspolaže sa više sredstava nego prethodne godine.

On je najavio i da će gradska radio-televizija Istočno Sarajevo ove godine dobiti 350.000 KM iz budžeta grada, ali i da Gradska uprava, zbog promocije, mora sarađivati i sa drugim medijima u Republici Srpskoj, što je bila jedna od tačaka o kojoj se predstavnici pozicije i opozicije nisu složili.

“U skladu sa tim mi smo podržali sa 7.000 do 10.000 KM jedan medij u odnosu na ranije periode kada su neki podržavani iznosima većim od 100.000 KM godišnje, ali to je politika jednog i drugog rukovodstva”, istakao je Ćosić.

Foto: Foto Vaske

Protiv usvajanja rebalansa budžeta bili su odbornici SDS-a, PDP-a i DNS-a, a odbornik SDS-a u Skupštini grada Predrag Šarović istakao je da je razlog glasanja protiv rebalansa budžeta taj što njihovi predloženi amandmani nisu usvojeni u potpunosti.

“Mi smo na prethodnoj sjednici podržali Prijedlog rebalansa, za ovu sjednicu smo spremili amandmane koji nisu ispoštovani u potpunosti i nismo mogli podržati ovakav budžet”, naveo je Šarović.

On je dodao da je opozicija najveće primjedbe imala na iznos sredstava planiranih za neprofitne organizacije, iako je takvih organizacija samo nekoliko na području grada Istočno Sarajevo, kao i na prekomjerno zapošljavanje.

Odbornici Skupštine grada Istočno Sarajevo usvojili su informaciju o funkcionisanju javnih komunalnih preduzeća, održavanju čistoće i upravljanju otpadom na području grada za 2021/22. godinu, a predsjednik skupštine Branko Koroman rekao je da još od prethodne godine problem predstavljaju deponije u Krupačkim stijenama i na Palama.

“Bitno je da te dvije deponije dovedemo u stanje kako bi ispunjavale sve uslove, a gradonačelnik je na sjednici rekao da bi se moglo izdvojiti oko 200.000 KM za sanaciju ovih deponija, kako bi one do momenta usaglašavanja lokacije i obezbjeđenja sredstava za sanitarnu deponiju koja treba da se uradi na regiji zadovoljila potrebe građana Istočnog Sarajeva”, naveo je Koroman.

On je dodao da su odbornici usvojili informaciju o stanju u oblasti zapošljavanja i realizaciji Programa zapošljavanja na području grada za 2021/22. godinu, da su trenutno na evidenciji rada 5.282 lica koja aktivno traže zaposlenje, kao i da je Zavod za zapošljavanje u ovom periodu uložio 4.690.000 KM za zapošljavanje 824 lica.

Odbornici gradske skupštine usvojili su odluku i izvještaj o izvršenju budžeta grada Istočno Sarajevo za prvih šest mjeseci 2022. godine, Odluku o izmjeni Odluke o imenovanju Komisije za izbor i imenovanje Skupštine grada, Odluku o davanju saglasnosti na Sporazum o uspostavljanju saradnje između Grada Niša i Grada Istočno Sarajevo, kao i Odluku o imenovanju Komisije za sprovođenje Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da su odbornici osudili film “Safari u Sarajevu” i njegovog autora, slovenačkog režisera Mirana Zupaniča, te najavio da će Skupština u narednom periodu djelovati da se ovaj film ne bi prikazivao, ali i da bi bio zabranjen ulazak Zupaniču u BiH.

Filter 2019