Thu. Dec 1, 2022
ћирилица /latinica

Na obroncima Jahorine tragali za nestalima, mještani uznemireni

Izvor: Filter

Nakon informacija koje su se prethodnih dana pojavile na društvenim mrežama, a u kojima je vidljivo da je na području sela na obroncima Jahorine nekoliko desetina osoba tražilo posmrtne ostatke pripadnika takozvane Armije RBiH, mještani su negodovali i pitali ko i zašto boravi na njihovim privatnim posjedima.

Prikupili smo detaljnije informacije i saznali da se sve dešavalo 17. septembra kada je veća grupa nepoznatih osoba uočena na području sela Kasidoli, Orčeve vode i Ulobići.

Jedan od mještana se uputio u ova sela i zatekao grupu na privatnim imanjima Mijovića, Granzova, Ćira i Ćosovića.

Odmah je obaviještena i policija koja je utvedila da je riječ o radu Instituta za nestala lica BiH.

Kako su potvrdili iz Instituta, njihovi istražioci su izlazili na Trebević i Jahorinu radi lociranja i uzimanja koordinata za lokacije na kojima, prema izjavama svjedoka, postoji vjerovatnoća da se nalaze posmrtni ostaci nestalih za kojima se traga. Uzete su koordinate za najmanje dvije lokacije koje će u narednom periodu biti predmet obrade, potvrđeno je Srni iz Instituta.

“Zajedno sa istražiocima Instituta, na teren su toga dana izašli i zaposleni Norveške narodne pomoći koji su lokacije pretražili uz pomoć obučenog psa, belgijskog ovčara, tragača za posmrtnim ostacima. U potrazi su učestvovali i aktivisti i planinari koji su se samoorganizovali i došli da pokušaju locirati mjesta pogibije-nestanka svojih članova porodice, drugova i poznanika”, kažu u Institutu.

Šta kažu u policiji?

Zanimalo nas je da li su sve ove osobe imale pravo na dolazak na pomenute lokacije i kakva je uloga policije u sličnim situacijama.

Iz Policijske uprave Istočno Sarajevo odgovaraju da je policija nakon prijave građana došla na lokaciju te da je utvrđeno da je boravak na tom području dio rada u nadležnosti Instituta za traženje nestalih lica.

Kako dalje objašnjavaju, ukoliko dođe do radova na kopanju i traženju posmrtnih ostataka, policija će biti obaviještena i stalno prisutna.

Pozvali su mještane i vlasnike imanja da policiji prijave ukoliko je došlo do bilo kakvog oštećenja njihove imovine tokom nedavnog boravka pomenute grupe.

Mještani ogorčeni: Kako bez ikakvog pitanja i najave dolaze?

Mještani i vlasnici imanja ogorčeni. Kako kažu, saznali su da su na njihovim imanjima nepoznate osobe a utvrdili da su među njima i bivši pripadnici takozvane Armije RBiH i njihovi potomci. Odmah je to izazvalo bolno podsjećanje na decembar 1992. godine, vrijeme u kome su mještani ovih sela doživjeli veliku tragediju.

Kako su nam ispričali, tada su pripadnici takozvane Armije RBiH sproveli operaciju “Koverat” u kojoj su ova sela spaljena, a nedužni civili ubijeni na kućnom pragu. Vojska Rrpublike Srpske uspjela je tada savladati pripadnike takozvane ARBiH, a po svjedočenju samih pripadnika takozvane ARBiH i onih koji su rukovodili operacijom, na ova sela u decembru 1992. upućeni su njihovi pripadnici mahom iz Jablanice, Mostara, Konjica…Na marš prema Jahorini i Trebeviću sa zbornog mjesta u Krletinoj Luci krenulo je tada skoro 400 pripadnika takozvane Armije RBiH.

Sve to dešava se u noći Nikoljdana, dok postoji plan da dodatnih 250 pripadnika krene 20. decembra, piše između ostalog Šefko Hodžić.

Mještani sela na obroncima Jahorine kažu da ih je posebno zaprepastilo saznanje da su 17. septembra u grupi koju je predvodio Institut bili i oni koji su 1992. učestvovali u operaciji “Koverat”.

Poručuju da boravak ovako velike grupe ljudi na istom području na kome su se prije 30 godina desile strašne scene ubistava i paljenja kuća, u najmanju ruku uznemirava. Insistiraju na tome da je o njihovom boravku i razlogu dolaska prvo trebalo obavijestiti nadležne institucije i vlasnike privatnih imanja.

Fotografije koje objavljujemo proslijedili su nam mještani i vlasnici imanja na kojima su boravile pomenute osobe. Neke od njih objavljene su na fejsbuk stranici “Jedinstvena organizacija boraca-branilaca Konjica”. Fotografije su sa te stranice ubrzo izbrisane.

Filter 2019