Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Na ETF-u počela trodnevna radionica u okviru “Kalcea“ projekta

Izvor: Srna

Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, danas je počela trodnevna radionica „Erasmus plus“ projekta „Kalcea“, na kojoj učestvuju istraživači sa 11 akademskih institucija iz Evrope i zapadnog Balkana.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Božidar Popović, rekao je novinarima, da je ovaj fakultet u okviru „Kalcea“ projekta, već nabavio opremu za laboratorije u kojima će se testirati nove tehnologije, a prije svega solarna energija.

„To pokazuje da saradnja između visokoškolskih institucija i privrednog sektora i te kako postoji i da je jako značajna. Daje se velika pažnja takvoj saradnji i ona nije samo vezana za naše prostore nego za cijeli region“, istakao je Popović.

On je dodao da je Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu, postao značajna naučna institucija na prostoru Republike Srpske i BiH, jer je prepoznat od evropskih projekata.

Afrodita Ktena sa nacionalnog Kapodistrian univerziteta u Atini, istakla je da je „Kalcea“ projekat namijenjen za jačanje kapaciteta u oblasti obrazovanja kao i obuke profesionalaca iz oblasti obnovljivih izvora energije.

„Naš cilj je da izgradimo centre inovacija i znanja u kojima ćemo učestovati u korišćenju najnovijih tehnologija iz oblasti niskokarbonske ekonomije. Jedan od glavnih ciljeva je da promovišemo međunarodnu saradnju našeg univerziteta u Atini sa ostalim univerzitetima u EU i zemljama zapadnog Balkana, a u tome imamo odličnu saradnju i podršku Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, navela je ona.

Prodekan za nastavu Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, Srđan Lale, naglasio je da je BiH na početku energetske tranzicije, te da se sve više nameće prelazak sa klasičnog načina proizvodnje električne energije na obnovljive izvore, među kojima najviše potencijala imaju solarne elektrane.

„Tako da ćemo mi u okviru ovog projekta pokušati da obučimo naše inženjere, kao i studente master i doktorskih studija da učestvuju u toj energetskoj tranziciji, odnosno da steknu znanja i vještine koje će im pomoći prilikom projektovanja, konstrukcije i instalacije fotonaponskih i drugih sistema zasnovanih na obnovljivim izvorima energije“, rekao je Lale.

Rektor Univerziteta u Prištini Nebojša Arsić, istakao je da su ovakvi projekti najbolji put za uspostavljanje saradnje na nivou eksperata i istraživača, te da „Kalcea“ projekat nema za cilj promjenu nastavnog plana i programa kao što imaju neki drugi projekti.

„On je usmjeren na praktičnu implementaciju onoga što studenti nauče na fakultetima. Želimo da u saradnji sa istraživačkim institucijama i privredom uspostavimo sistem razmjene informacija, da vidimo šta industriji treba kako ne bismo školovali ljude koji će sutra biti na biroima za nezaposlene već da zajednički radimo ono što ima izglednu budućnost“, naglasio je Arsić.

Projekat „Kalcea“ sprovodi se u okviru „Erasmus plus“ programa, a njegova vrijednost je 900.000 evra.

Filter 2019