Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /latinica

Mirjana Galinac: Dvoje djece su mi ubile NATO bombe

Foto: Predrag Krstović

Izvor: Srna

Mirjana Galinac, koja je u ratu izgubila troje djece u roku od 15 dana, kaže da su dvoje ubile NATO bombe, dok je treći sin poginuo kao borac Vojske Republike Srpske.
“Ne daj Bože nikome ovu tragediju i tugu da dočeka kao što sam ja. Ni najvećem dušmaninu ne bi to poželjela”, kaže Galinac, koja je izgubila Radovana, Radmilu i Radenka.

Mirjana konstatuje da joj je život ophrvala tuga i nesreća.

“Dobro sam i u pameti jer je nakon pogibije sina ostalo dvoje malo djece, jedno od dvije i po godine, a jedno od godinu i po dana”, kaže Galinac.

Mirjana kaže da joj je unuk smješten u specijalnoj ustanovi u Prijedoru jer kada je čuo da mu je otac poginuo, “skrenuo s pameti”.

“Niti mu mogu otići da ga posjetim, niti kako treba mogu da ga čujem telefonom”, priča Mirjana, kojoj je sve troje djece sahranjeno na groblju u Grlici u Istočnoj Ilidži.

Ona ističe da je ogorčena i boli je puno jer više niko i ne pita kako je porodica Galinac, koja je troje djece dala za Republiku Srpsku.

Tog 9. septembra 1995. godine Radenko je vozio sestru Radmilu preko Srednjeg do autobuske stanice, kako bi se vratila u Beograd, kada su bombe zločinačkog NATO pakta pale na njihovo vozilo, koje je odletjelo u vazduh.

Radmila Galinac je na mjestu ostala mrtva u lokvi krvi, dok je Radenko bio teško ranjen i ogluvio je zajedno sa komandantom jedne jedinice na tom području, koji je došao do njega.

Radenko, koji je narednog dana preminuo u bolnici “Žica” u Blažuju, gdje ga je liječio čuveni hirurg doktor Miodrag Lazić, molio je komandanta da brine o njegovoj porodici i djeci.

Doktor Lazić je učinio je sve što je bilo u njegovoj moći da spase Radenka, ali mu nije bilo pomoći.

Filter 2019