Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Milica Borovčanin: Veliki pjesnički talenat

Izvor: Srna/Dobrila Abazović

Sokočanka Milica Borovčanin očarala je posjetioce književne večeri na Han Pijesku, rekli su Srni u Narodnoj biblioteci “Branko Čučak”, organizatoru manifestacije na kojoj je ova mlada pjesnikinja predstavila svoje tri zbirke pjesama i likovne radove.

Han Pijesak – malo mijesto velika kultura

Borovčaninova je publici u prepunoj čitaonici ove biblioteke predstavila svaku svoju zbirku ponaosob i uvidjela, kako kaže, “napredak i svoje poetsko sazrijevanje”.

Milicu raduje da su posjetioci pokazali interesovanje i za njen likovni rad, kojim se bavi iz hobija.

Izložba njenih slika ostala je otvorena nekoliko dana u biblioteci, a jednu od slika kupila je ova ustanova i izložila u čitaonici.

“Teško je kada se mlad čovjek bavi onim čime se bave mnogo iskusniji i poznata imena, ali je najbitnije dati mladima šansu, kao što je meni na Han Pijesku poklonjeno cijelo veče da predstavim svoj rad”, oduševljena je pjesnikinja.

Milica ne krije zadovoljstvo što se u jednom malom mjestu, po broju stanovnika, kao što je Han Pijesak, toliko njeguje kulturno stvaralaštvo u svim segmentima i da to ljudi prate.

Srednjoškolka sa nizom nagrada

Iako je učenica trećeg razreda Gimnazije u Srednjoškolskom centru “Vasilije Ostroški” na Sokocu, Milica je dobitnik više od 60 nagrada i priznanja za literarno stvaralaštvo u zemlji i inostranstvu, koje su joj, svaka na svoj način draga.

Posebnu zahvalnost za podršku u stvaralaštvu duguje svom profesoru Suzani Pržulj , koja je temeljno proučila njene knjige, svaku pjesmu.

U razgovoru za Srnu mlada pjesnikinja podsjeća da je nedavno na konkursu “Duhovnost i savremeni čovjek” za “Preobraženjske dane” u Rogatici dobila prvu nagradu za literarni rad.

“Rad pokazuje trenutak u kome se zalutali čovjek, koji se u svakom smislu udaljio od Boga, ponovo pronalazi”, navodi Milica.

Ona je nedavno dobila nagradu “Mladi srbista” koju je dodijelio Filozofski fakultet na Palama, Katedra za srbistiku, ne temu “Ne kucaj na vrata stare kuće, nje više nema”.

Milica kaže da je riječ o priči izvan ovog vremena, u kojoj pripovjedanju ne možemo odrediti ni prostor, ni vrijeme. Uvjerena je da mlađe generacije minuli rat o kome je pisala na tu temu doživljavaju samo apstraktno, jer ga nisu osjetili na svojoj koži.

Borovčaninova je dobitnik i književnih nagrada sa “Limskih večeri poezije”, Ambasade BiH u Češkoj Republici te dva puta Udruženja “Srpska kruna – Zlatna riječ” iz Austrije na Međunarodnom festivalu poezije i umjetnosti.

I opština Sokolac odala priznanje Milici

Dobitnik je i nagrada Crvenog krsta Srpske povodom 30 godina od osnivanja ove humanitarne organizacije, nagrade “Luka Milovanov Georgijević”, te niza drugih.

Imajući u vidu talenat ove mlade pjesnikinje, Komisija za nagrade i priznanja Skupštine opštine Sokolac dodijelila joj je ove godine “Zlatnu značku” opštine, iako je već dobitnik ovog priznanja i kao učenik generacije.

Borovčaninova je prvu zbirku pjesama “Bezimeni čovjek” objavila 2018, drugu”Sunčev čovjek” 2020, a treću “Čuvari vjetrova” 2022.godine.

Filter 2019