Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

„Lut fest“ počinje 26. septembra

Izvor: Srna

Od 26. do 30. septembra u Istočnom Sarajevu biće održan 23. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ u čijem takmičarskom programu će učestvovati osam pozorišta iz pet zemalja, a tokom kojeg će biti realizovano 20 različitih programa.

U okviru pratećeg programa manifestacije planirane su predstave i na Palama, Han Pijesku i Zvorniku radi decentralizacije kulture.

Direktor Festivala Vitomir Mitrić rekao je novinarima u Istočnom Sarajevu da će manifestacija okupiti učesnike iz Izraela, Estonije, Bugarske, Srbije, te BiH, a da će biti otvorena predstavom Pozorišta „Pinokio“ iz Beograda koje obilježava pola vijeka postojanja.

„Dolaze nam i pozorišta iz Zrenjanina i Novog Sada, kao i Pozorište mladih iz Sarajeva, te Dječije lutkarsko pozorište iz Banjaluke“, naveo je Mitrić nakon sastanka Organizacionog odbora ovogodišnjeg „Lut festa“.

Mitrić je istakao da je moto ovogodišnjeg Festivala „Dijete i scenska lutka“, te da će biti održane dvije radionice i dva predavanja o ovoj temi.

„Radionicu u vezi sa motom Festivala vodiće petnaestogodišnjak iz Banjaluke koji će raditi pokaznu izradu jedne scenske lutke. On se već nekoliko godina bavi lutkarstvom i željeli smo da njegovu ljubav prenesemo i na našu djecu“, rekao je Mitrić.

Planirana je radionica za osnovce u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, kao i još jedna za mlađu djecu u vrtiću „Patrijarh Pavle“.

Mitrić je podsjetio da se Festival svake godine suočava sa finansijskim problemima, te izrazio nadu da će ti problemi biti riješeni u budućnosti.

Podršku ovogodišnjem „Lut festu“ pružiće grad Istočno Sarajevo i opštine u sastavu grada, a savjetnik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandra Matić Tadić istakla je da ova lokalna zajednica posvećuje veliku pažnju svim kulturnim dešavanjima.

„Drago nam je što će se veliki broj aktivnosti dešavati upravo u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu i što će veliki broj djece vidjeti kvalitetne predstave, upoznati se sa lutkarstvom. To će im ostati sigurno dugo u pamćenju. Kao i svake godine, opština će finansijski podržati ovu manifestaciju i drago nam je što u tom periodu postajemo svjetski centar lutkarstva“, izjavila je ona i izrazila nadu da će veliki broj mališana posjetiti „Lut-fest“.

Zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Lučić istakao je da ovaj festival odlična prilika da se najmlađi uvedu u svijet lutkarstva i umjetnosti.

„Drago mi je da su sve opštine i institucije u okviru grada Istočno Sarajevo prihvatile da se angažuju na realizaciji Festivala, a posebno se zahvaljujem organizatorima koji 23. put organizuju ovu manifestaciju“, rekao je Lučić.

Direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva Željka Topalić navela je da ovim festivalom djeca dobijaju mnogo, te da će u budućnosti neki od njih biti dio budućih festivala u Istočnom Sarajevu.

Nikola Ašanin, direktor Predškolske ustanove „Patrijarh Pavle“,naglasio je da je „Lut fest“ značajan za djecu predškolskog uzrasta jer je to prvi kontakt djece sa pozorištem, te je značajan za stvaranje dobrih navika odlaska u pozorište.

Medijski pokrovitelji festivala su Novinska agencije Republike Srpske i Radio-televizija Republike Srpske.

Filter 2019