Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Lalović: Ulaganja garantuju da ćemo imati dovoljno vode (VIDEO)

Izvor: Filter

Za razliku od prošle godine, ove stanovnici Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva nemaju redukcije vode. Kako je prošle godine došlo do velikog pada izdašnosti na izvorištu Tilava, redukcije su bile nezaobilazne, kaže Ljubiša Lalović, direktor KP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo.

Lalović, u emisiji Hronika Istočnog Sarajeva Elta TV, podsjeća da je za godinu dana urađeno mnogo, pa bi potrošači koji se vodom snabdijevaju iz vodovodnog sistema preduzeća Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo trebalo da u narednim godinama imaju uredno vodosnadbijevanje.

Osim kaptiranja dva vrela u vodovodni sistem, najveća garancija urednog vodosnadbijevanja je kaptiranje izvorišta Grapski mlini, u trnovskom naselju Kijevo, i njegovo povezivanje sa izvorištem Tilava. Radovi su u roku, a kada sve bude završeno rizika od nestašice vode više neće biti, poručio je Lalović.

Izdašnost Tilave ove godine nije padala ispod 110 litara u sekundi, izvorište Toplik daje 35-40 litara vode, a dva izvorišta koja su kaptirana prošle godine daju oko 15 litara. Uz Grapske mline to je više nego dovoljno vode za tri opštine. U Vododvodu razmišljaju i unaprijed pa se traže svi dostupni izvori kako bi se uredno snabdijevanje garantovalo decenijama unaprijed. U toku je i ispitivanje zemljišta u potrazi za podzemnim vodama i stvaranje uslova za obezbjeđenje dodatnih količina vode.


Filter 2019