Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

„Investirajte u okončanje tuberkuloze. Spasite živote“

Izvor: Filter

Crveni krst Republike Srpske značajnu pažnju posvećuje zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva, posebno prevenciji tuberkuloze, te s toga svake godine, u periodu od 14. do 21. septembra obilježavaju Nedjelju borbe protiv tuberkuloze.

“Ova aktivnost se realizuje na nivou cjelokupne organizovanosti Crvenog krsta Republike Srpske s ciljem ukazivanja važnosti poznavanja simptoma tuberkuloze i načina prevencije i liječenja”, saopšteno je iz Crvenog krsta Republike Srpske.

Ovogodišnji moto Nedjelje borbe protiv tuberkuloze glasi „Investirajte u okončanje tuberkuloze. Spasite živote“.

U toku Nedjelje borbe protiv tuberkuloze opštinske i gradske organizacije Crvenog krsta Republike Srpske realizovaće niz različitih aktivnosti koje su podijeljene na zdravstvene, socijalno-humanitarne, higijensko-epidemiološke i ekološke i informativno-edukativne i promotivne aktivnosti.

Te aktivnosti se odnose na organizovanje akcija mjerenja krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, akcije dobrovoljnog davalaštva krvi, predavanja u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama o ličnoj higijeni i kućnoj njezi, te posjete oboljelim na odjeljenjima za plućne bolesti, stacionarima i onima na kućnom liječenju.

Takođe, volonteri i zaposleni u OOCK/GOCK će realizovati akcije uređenja životne sredine, parkova, ulica, dvorišta, te vršiti prodaju građanskih markica.

Uzimajući u obzir da je TB izlječiva bolest potrebno je raditi na informisanju i edukaciji opšte populacije o tuberkulozi, sa posebnim fokusom na marginalizovane i rizične grupe, što bi u velikoj mjeri pomoglo kod prevencije, kontrole i liječenja TB-a, poručuju iz Crvenog krsta.

 

Filter 2019