Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Elek o gasifikaciji istočnog dijela Republike Srpske (VIDEO)

Izvor: Filter

U Istočnom Sarajevu održana je prezentaciji Projekta gasifikacije istočnog dijela Republike Srpske, kojim bi bili obuhvaćeni Šekovići, Vlasenica, Igrišta, Milići, Han Pijesak, Pale, Jahorina, Trnovo, kao i proširenja gasne mreže na teritoriji opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Na inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika gasna mreža trebalo bi da bude proširena i prema Rogatici, Sokocu i Višegradu.

O tome šta se tačno planira, koliko će ovaj projekat trajati i šta gasifikacija znači za privredu i domaćinstva, u emisiji Hronika Istočnog Sarajeva Elta elevizije, govorio je Nedeljko Elek, direktor preduzeća “Sarajevo gas” Istočno Sarajevo.

Gas u BiH ulazi na Šepku a prva stanica sa koje kreće preuzimanje na trasi budućeg gasovoda biće Šekovići. Iz podstanice u mjernoj stanici u Jakovcima kreće novi magistralni vod ili gasovod, koji će doći do postojeće mreže u Istočnom Sarajevu.

Preduzeće “Sarajevo gas” Istočno Sarajevo je finansiralo rekonstrukciju postojeće stanice u Šekovićima koja sadašnjim kapacitetom može podmiriti potrebe za gasom te regije.

Sa druge strane gasna mreža razvijena je u dijelu Istočnog Sarajeva, pa će razvoj ići iz oba smjera – sa jedne strane nastavlja se gasifikacija Istočnog Sarajeva pokrivanjem Pala i Jahorine, a sa druge od Šekovića ka Milićima i Vlasenici.

Plan je obiman ali prva konkretna aktivnost biće izgradnja gasne stanice u Palama. Stanica će biti smještena iza poslovne zone Famos. Lokacija je u blizini Toplane koja će biti priključena na gas. Sa te lokacije će se gas distribuisati stanovništvu a uradiće se trasa ka Jahorini na kojoj je veliki broj zainteresovanih korisnika.

Projekat se radi u saradnji sa opštinama, pa će tako i Toplana Istočno Novo Sarajevo biti priključena na gas. To znači da će kotlovi raditi na gas a da će stanovnici koji budu izabrali takav način grijanja priključke raditi sa toplanama.

Sama izgradnja kompletnog gasovoda od Istočnog Sarajeva do Šekovića trajaće sigurno dvije godine.

Najvažnije je, poručuje Elek, do kraja ove godine završiti garancije Vlade za projekat, potpisati sve ugovore i angažovati izvođača radova.

Plan je da se na proljeće krene sa izgradnjom i to u dvije faze – prva Šekovići, Milići, Vlasenica a druga Pale, Jahorina i dvije toplane.

Filter 2019