Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Elektronskim putem do podataka o prebivalištu

Foto: Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske

Izvor: RTRS

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka, čime će matične službe, podatak o prebivalištu lica, umjesto u pisanoj formi i putem pošte pribavljati na brži i jednostavniji način-elektronskim putem.

– Ovim Sporazumom će biti unaprijeđena saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i matičnih službi. Digitalizacija navedene usluge je od velikog značaja i za građane jer će ubrzati postupak upisa u matične knjige i omogućiti im da lakše i brže dođu do potrebnih dokumenata – rekla je Jujićeva, dodajući da je ovo nastavak uspješne saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, koja je započeta prethodnih godina.

Jujićeva je podsjetila da su resorno Ministarstvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedničkim snagama uspostavili i elektronsku razmjenu podataka prilikom određivanja Jedinstvenog matičnog broja novorođenoj djeci, te u postupku readmisije zatim slanja obavijesti o promjeni prezimena supružnika nakon zaključenja braka te obavijesti iz knjiga umrlih.

Takođe, zajedno je realizovan i projekat “e-beba”.

Planirane aktivnosti u vezi Sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka biće realizovane u okviru raspoloživih kadrovskih kapaciteta i bez dodatnih finansijskih sredstava.

Filter 2019