Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Detalji hapšenja u Prijedoru: Policijski inspektor odavao tajne Railiću

Izvor: Glas Srpske

Policijski inspektor iz Prijedora Dejan Jurišić, koji je  uhapšen danas, informacije iz istraga o trgovini drogom i drugim slučajevima odavao je Daliboru Railiću Dugom, koga terete za organizovani kriminal i naručivanje ubistva načelnika kriminalističke policije Policijske uprave (PU) Prijedor Radenka Bašića, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

Sa Jurišićem su uhapšeni Railićev kum Bojan Dejanović te Haris Gredelj koji je ranije osuđen za ubistvo. Njih sumnjiče da su bili dio organizovane kriminalne grupe kojom je rukovodio Railić. Kako saznajemo, uhapšeni su u istrazi ubistva Bašića te švercu narkotika.

Izvor iz istrage pojasnio je da je Jurišić Railiću odavao tajne informacije iz istraga.

– Ova grupa je predmet istrage u akciji “Storidž” te pretpostavljamo da je inspektor, između ostalih, odavao informacije iz te istrage. Postoje indicije da su inspektor i Dejanović od kriminalca iznuđivali informacije te ih ucjenjivali da rade za njih – rekao je ovaj izvor i pojasnio da se istražuje uloga trojke u slučaju Bašićeve likvidacije.

Iz MUP-a Srpske istakli su da se uhapšenima na teret stavlja organizovani kriminal. Kako je saopšteno iz policije, navodeći inicijale, Jurišića terete i za zloupotrebu službenog položaja te iznudu za koju je osumnjičen i Dejanović, dok se Gredelj tereti za neovlašćenu proizvodnju i promet droge. Direktor Policije RS Siniša Kostrešević potvrdio je da je hapšenje trojca nastavak aktivnosti u vezi sa istragom Railićeve organizovane kriminalne grupe.

– Ne radi se samo o slučaju Bašić, ovo je nastavak planskih aktivnosti u istrazi ove kriminalne grupe. Među uhapšenima je i policijski službenik, inspektor, koji se dovodi u vezu sa izvršenjem krivičnih djela, iznuda, ucjena i krivično djelo u vezi sa zloupotrebom droga – kaže Kostrešević. Dodao je da policija ima nultu toleranciju na organizovani kriminal, a posebno prema pripadnicima MUP-a umiješanim u kriminal.

Kako su pojasnili u MUP-u, osumnjičeni će biti sprovedeni u Tužilaštvo BiH pod čijim nadzorom je i sprovedena akcija.

– Osumnjičeni, među kojima je i policijski službenik MUP-a, dovode se u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom, koja se istražuje zbog teškog ubistva načelnika Bašića. Povezuju se i sa nizom teških krivičnih djela povezanih sa narko-kriminalom i krijumčarenjem droge – rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić te dodao da će trojac biti predat postupajućem tužiocu, koji će nakon što ih ispita u prisustvu advokata donijeti odluku o daljim aktivnostima. Dejanović je hapšen u maju u nastavku akcije “Storidž”, ali je pušten.

Gredelj ima podeblji kriminalni dosije, a 2016. je osuđen na šest i po godina zatvora zbog pomaganja i saučesništva u ubistvu “Krajiškog Ramba” Nedžada Kličića. Gredelj je bio uspješan kik-bokser kluba “Viner”.

Radenko Bašić je ubijen 21. marta u Prijedoru, a kao direktni izvršilac zločina osumnjičen je Aleksandar Miljatović koji je priznao da je to uradio po nalogu narko-dilera Dalibora Railića. Uhapšen je i Miljatovićev kum Igor Repajić, koga terete za pomaganje.

SUSPENZIJA

Iz MUP-a su, navodeći inicijale, kazali da će Dejan Jurišić biti suspendovan.

– Protiv policijskog službenika PU Prijedor D. J. biće pokrenut unutrašnji postupak – navode iz MUP-a. Jurišić je radio kao inspektor za narkotike u Odjeljenju za organizovani kriminal PU Prijedor, a kasnije je prebačen u Policijsku stanicu Prijedor 2.

Filter 2019