Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave: Nemamo luksuz da zaboravimo žrtvovanje predaka

Izvor: Glas Srpske

Najveća opasnost za srpski identitet je gubljenje jezika i istorije. Znamo ko smo i šta smo, te šta su preci izdržali da bismo danas imali što imamo i ne smijemo dozvoliti da nam drugi unište što su oni izgradili i nama u amanet ostavili.  

Poručio je to za “Glas Srpske” profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Boško Branković povodom današnjeg obilježavanja 15. septembra – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Za srpski narod je, kaže, taj datum praznik identiteta, u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija i vjera.

“Njegovim obilježavanjem srpski narod pokazuje da je, kao narod, sposoban da pamti jer je 15. septembra 1918. godine počeo proboj Solunskog fronta. To je dan u kojem leži naš bol i slava i želja za postojanjem i opstankom kao naroda. A zastava je simbol jedinstva kroz istoriju”, kaže Branković, koji će danas, o ovoj temi, govoriti i na fakultetu.

I danas je, kaže, kao i mnogo puta kroz istoriju srpski narod suočen sa potrebom da sačuva svoj identitet, odnosno da bude ono što jeste.

“A to je narod koji ne želi da uzima nešto od drugih ni ono što mu ne pripada, niti želi da ugrožava druge, ali želi da ima isto pravo kao i drugi narodi – pravo na ime, istoriju, kulturu, jezik, tradiciju, postojanje, kao i na razvijanje”, istakao je Branković.

Govoreći o položaju srpskog naroda u BiH danas i u prošlosti, sigurno je da se istorija, na neki način, ponavlja.

“Možemo reći, ako se povuče paralela, da se i danas srpski narod bori za neku vrstu slobode u BiH jer je ona uvijek bila u planovima velikih sila”, smatra ovaj profesor.

Od kada su Republika Srpska i Srbija prvi put zajednički obilježile 15. septembar, to je osporavano sa raznih strana, a Branković, ističući da će tako biti i u budućnosti, naglašava da Srbi moraju da istraju u očuvanju i održavanju tog praznika.

“I drugi narodi imaju dan zastave. Nismo jedini. Ako jedna Francuska, pa i Rusija i Njemačka mogu, zašto ne bismo i mi”, zaključio je Branković, koji je čestitao 15. septembar svim Srbima sa obje strane Drine, ali i širom svijeta gdje god se nalazili.

Svečana manifestacija posvećena obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave biće organizovana danas u Bijeljini, u koju stižu brojni zvaničnici Srpske, te predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.  

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježava se od 2020. godine. Praznik se obilježava 15. septembra, jer je tog dana počeo proboj Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.

Filter 2019