Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Danica Crnogorčević održala koncert na Palama

Izvor: Srna

Koncertom jedne od najpopularnijih vokalnih solistkinja i interpretatora etno i duhovne muzike Danice Crnogorčević sinoć je na Palama počelo obilježavanje manifestacije „Dani Duška Trifunovića“, koju u čast ovog književnika, pjesnika i televizijskog autora, organizuje lokalni Kulturno-sportski centar.

Direktor Kulturno-sportskog centra Pale Slavka Brezo rekla je novinarima da će manifestacija, koja se održava 16. put, trajati do srijede, 14. septembra, te da je koncert održan i povodom krsne slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog.

Ona je dodala da je za sutra planiran program „Bukvalno tako“, a učestvuju pisci Tode Nikoletić, Radinko Krsmanović, Aćim Todorović i Goran Vračar.

“Biće i dodijeljene nagrade “Duško Trifunović” za afirmaciju srpske kulture i književnosti”, istakla je Brezova.

Crnogorčevićeva je izjavila da je prvi put na Palama i da joj je izuzetna čast što je zajedno sa publikom mogla da podijeli ljubav prema duhovnoj, tradicionalnoj muzici.

Ona je zahvalila na gostoprimstvu jer se osjeća kao kod svoje kuće, a, kako kaže, to se može doživjeti samo u Republici Srpskoj.

Crnogorčevićeva je rekla da joj je drago što se ljudi vraćaju Crkvi, vjeri, tradiciji.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je koncert najbolji poklon za građane povodom slave i Dana grada.

„To je pokazatelj da ovaj grad, mjesto, opština okuplja dobre ljude, prijatelje i da će uvijek svi zajedno proslavljati“, rekao je Ćosić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je Danici što je došla, te da prema njoj svi imaju veliko poštovanje, što se moglo vidjeti po interesovanju publike.

„Nadam se da ćemo sarađivati i organizovati ovakve koncerte na otvorenom“, rekao je Jugović i dodao da će opština Pale uvijek dati podršku sličnim manifestacijama.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo. Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje sarajevske rokenrol škole.

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su: „Bijelo dugme“, „Indeksi“, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo „Šta djeca znaju o zavičaju“. Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje je i umro 2006. godine. Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

Filter 2019