Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /latinica

Viktoru Nišiću prva nagrada na literarnom konkursu o temi “Ljubav nema bolje dane”

Foto: KSC Pale

Izvor: Srna

Dodjelom nagrada učenicima čiji su radovi izabrani kao najbolji na literarnom konkursu o temi “Ljubav nema bolje dane” po motivima poezije Duška Trifunovića danas je na Palama završena manifestacija posvećana ovom srpskom pjesniku i književniku.

Prvo mjesto na literarnom konkursu osvojilo je Viktor Nišić, drugo Stefan Šubara, dok treće dijele Melina Krunić i Ivana Puhalac.

Učenik osmog razreda Osnovne škole “Sveti Sava” iz Istočnog Novog Sarajeva Viktor Nišić rekao je novinarima da voli da piše pjesme i priče i da su ga inspirisale lektire i pisci.

On dodaje da je pisao o ljubavi, kako se treba voljeti danas jer sutra može da “nas” nema i da ljubavi ne treba tražiti mane.

Direktor Kulturno-sportskig centra Pale Slavka Brezo rekla je novinarima da je zadovoljna manifestacijom koja je trajala tri dana, te da je na literarni konkurs pristiglo 30 radova.

Foto: KSC Pale

Prije dodjele nagrada pisac Tode Nikoletić održao je u sali Kulturnog centra Pale interaktivni čast pod nazivom “Djeci u čast”.

On je istakao da je bitno sa djecom komunicirati jer su oni najveći potencijal.

– U malim cipelama spavaju geni i naše je da te cipele dobro njegujemo, čuvamo i pospješimo kako bi oni postali identitet našeg naroda – rekao je Nikoletić.

U zabavnom dijelu programa učestvovali su učenici paljanskog odjeljenja Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Foto: KSC Pale

Pokrovitelji manifestacije su opština Pale, Grad Istočno Sarajevo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje sarajevske rokenrol škole.

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su: “Bijelo dugme”, “Indeksi”, Zdravko Čolić…

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”. Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje je i umro 2006. godine.

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.

Filter 2019