Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

“Bajka o začaranoj lepotici” otvara čarobni svijet “Lut festa”

Izvor: Glas Srpske

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu 23. “Lut fest 2022 Istočno Sarajevo”, najjstariji pozorišni festival za djecu u Srpskoj biće otvoren u ponedjeljak i trajaće do 30. septembra.

Manifestaciju otvara “Bajka o začaranoj lepotici” koju će u 18 časova izvesti Pozorište lutaka “Pinokio” iz Beograda, a na svečanom otvaranju ovom teatru biće uručena plaketu “Zlatna  anima – Radoslav  Lazić” za doprinos razvoju i afirmaciji lutkarske umjetnosti i tradiciji lutkarstva koju ono njeguje pola vijeka.

Na festivalu učestvuju pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, BiH, Bugarske, Estonije i Izraela. U okviru takmičarskog i pratećeg programa biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Direktor i selektor “Lut festa” Vitomir Mitrić za “Glas Srpske” je istakao da moto ovogodišnjeg festa “Dijete i scenska lutka” predstavlja misiju koju “Lut fest” sprovodi 23 godine, kroz edukaciju i socijalizaciju djece. 

“Bajka o začaranoj lepotici” jeste priča namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a poruka koja je skrivena u njoj je veoma značajna. Ova bajka može da pomogne najmlađim gledaocima da se povežu sa vrijednostima koje su skrivene duboko u ovoj priči i sa problemima koji ih očekuju u budućnosti”, rekao je Mitrić.

Naglasio je da zahvaljujući tematskom istraživanju i obogaćivanju savremenog pozorišta lutaka ono sadržajno preobražava postajući neophodnost i nova ljubav vjerne dječije publike.

“Dijete je u fokusu značajne umjetničke simbioze koju predstavljaju scenska lutka i najmlađa publika. Prateći nove umjetničke tendencije “Lut fest” nastoji da promijeni stare koncepte lutkarskih predstava i djeluje u procesu modernizacije i razvoja lutkarstva i alternativnog oblika edukacije”, kazao je on.

Dodao je da je ovo festival malih formi sa posebno izraženom estetikom lutkovnosti.

“Lutkarska pozorišta danas odlikuje raznolikost žanrova, tehničkih sistema lutaka, stilskih rješenja, visok stepen tipizacije i umjetničke simbolike. Ovi elementi veoma su važni u selektovanju predstava i osmišljavanju programa”, rekao je Mitrić.

O predstavama takmičarskog programa odlučivaće međunarodni žiri koji čine bugarski reditelj i profesor Bonjo Lungov, glumac i reditelj iz Srbije Nebojša Boban Jovanović, te profesor i muzički pedagog iz RS Mladen Janković.

Ovogodišnji prateći program obogatiće kreativne radionice i radionice animacije lutaka. Pored toga, u okviru edukativnog programa ove godine biće održani promocija knjige i master klas “Dijete i scenska lutka”.

Profesor Bonjo Lungov i profesor Konstantin Karakostov iz Bugarske održaće master klas predavanje “Kreacije lutkarskih likova kroz muziku”. Performanski  koji  nastanu  na  radionicama biće izvedeni na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala.

Sa ciljem decentralizacije kulture i umjetnosti u okviru pratećeg programa festivala planirana su igranja predstava u Kulturnim centrima Pale, Han Pijesak i Zvornik.

Program

Na programu drugog festivalskog dana, u utorak, je predstava “Dečak i mesec” u režiji Vjere Vidov, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”, koja će biti odigrana u 10 časova. Istog dana u 18 časova biće odigran komad “Tri bajke traže čitača” pozorišta “Teatrilo” iz Novog Sada.

Filter 2019