Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

In memoriam Dragan Podinić (1952-2022)

Izvor: opstinasokolac.net

Juče je u Sokocu sahranjen Dragan Podinić, jedan iz najužeg kruga osnivača Srpske demokratske stranke Romanije i Glasinca.

Dragan Podinić rođen je 22. aprila 1952. godine u Sokocu. Osnovnu i srednju školu završio je u Sokocu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1980. godine. Bio je član Inicijativnog odbora za osnivanje SDS-a Sokolac. Takođe je bio član prvog Opštinskog odbora Srpske demokratske stranke i potpredsjednik Opštinskog odbora SDS-a.

Poslije prvih demokratskih izbora 1990. godine izabran za predsjednika Izvršnog odbora SO Sokolac. Zajedno sa Milovanom Bjelicom i najužim jezgrom članova SDS Sokolac ličnim angažovanjem značajno je doprinio razvoju demokratije. U kasnijem angažovanju izabran je za predsjednika Osnovnog suda Sokolac i tu funkciju obavljao u periodu od 1992. do 1995.godine. Po potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, imenovan je za pomoćnika ministra pravde Republike Srpske, a zatim za zamjenika ministra pravde RS i zamjenika ministra uprave i lokalne samouprave RS. Godine 2002. bio je kandidat za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH. Od 2004. do 2016. godine kao srpski kadar obavljao je dužnost direktora Kancelarije za zakonodavstvo u Savjetu ministara BiH.

Bio je rukovodeći kadar član državnog Odbora za žalbe BiH. U svom radu nesebično se zalagao za razvoj demokratije i razvoj SDS-a, te ispoljio nesebičnu pomoć mladim kadrovima za njihovo radno angažovanje u institucijama BiH. U više navrata bio je član Republičke izborne komisije i član Izbornog štaba SDS-a na nivou RS.

Za svoj rad na razvoju SDS-a i razvoju državnog sistema Republike više puta je javno pohvaljivan. Značajan doprinos dao je tokom formiranja SAO Romanije, gdje je bio član Skupštine, odnosno kasnije član Vlade. Jedan je od rijetkih intelektualaca, jer je u to vrijeme bio advokat (1987–1992), koji je na početku, kada je srpski narod na ovim prostorima bio vitalno ugrožen i koji je trebalo da se organizuje u cilju spašavanja svoje vjere i nacije, od početka sa ostalim članovima SDS-a stao na pravu stranu i maksimalno se angažovao u tom pravcu.

Sokolac i Republika Srpska, za čije stvaranje je dao veliki doprinos, duguju veliku zahvalnost Draganu Podiniću za sve što je učinio za naš narod.

Filter 2019