Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

“Ćiro” sutra stiže u Višegrad

Izvor: Srna

Muzejsko-turistički voz “Nostalgija” počeće da saobraća sutra i na relaciji Mokra Gora-Višegrad-Mokra Gora, saopšteno je iz kompanije “Srbija voz”.

Od sutra do 30. oktobra svake subote i nedjelje u mjesecu iz stanice Mokra Gora za Višegrad voz će polaziti u 11.15 časova, a iz stanice Višegrad za Mokru Goru u 15.35 časova, najavljeno je iz ove kompanije.

Vršilac dužnosti direktora “Srbija voza” Ivan Bulajić rekao je da je spajanjem ove dvije destinacije turistima omogućeno da uživaju u prirodnim ljepotama i kulturnim sadržajima koje nude Mokra Gora i Višegrad, čime su objedinjene i obogaćene turističke ponude Srbije i Republike Srpske.

-U kompaniji „Srbija voz“ smo izuzetno ponosni i na činjenicu da u 21. veku, u vreme kada na naše pruge uvodimo moderne vozove, istovremeno nudimo nesvakidašnje iskustvo putovanja železnicom sa početka 20. veka, čime unapređujemo turističku sliku celog regiona – istakao je Bulajić.

Za vrijeme vožnje prugom u dužini od 25 kilometara od Mokre Gore do Višegrada iz vagona sa drvenim klupama i sa autentičnom lokomotivom putnici će imati priliku da sagledaju bogatstvo i ljepotu prirode ovog kraja, ali i da posjete znamenitosti kao što su Most na Drini, manastir Dobrun i Andrićgrad, dodaje se u saopštenju.

Cijena karte za odrasle je 1.800 dinara (30 KM), a za djecu od šest do 14 godina 900 dinara (15 KM).

Vozom “Nostalgija” godišnje se preveze više od 70.000 turista, od kojih veliki broj stranaca. Vožnja “Šarganskom osmicom”, koja je dio redovne turističke ponude Mokre Gore, jedan je od faktora zahvaljujući kojima se ovo selo svrstava u najposjećenija turistička mjesta u Srbiji.

Nakon obnove pruge uskog kolosijeka u avgustu 2010. godine, prva kompozicija saobraćala je na ovoj relaciji.

Tokom 2020. godine voz “Nostalgija” nije saobraćao, a u prošloj godini redovan saobraćaj ovog voza organizovan je na pruzi Mokra Gora-Šargan Vitasi, ali ne i do Višegrada.

Filter 2019