Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /latinica

Čubrilović: Hrvatska u “Oluji” etnički očišćena od Srba

Foto: RTRS

Izvor: Srna

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom obilježavanja 4. avgusta, Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja”, da je u toj akciji Hrvatska etnički očišćena od 250.000 Srba što nije uspjelo ni ustaškim vlastima Nezavisne Države Hrvatske.

“To etničko čišćenje pola miliona Srba iz Hrvatske, najveći je zločin počinjen u proteklom ratu na prostorima bivše Jugoslavije. Tužno je da više od dvije decenije hratska država nije osudila ovaj zločin, nije kaznila odgovorne za ubistva srpskih civila i zarobljenih vojnika, za paljenje i uništavanje srpske imovine”, rekao je Čubrilović.

On je naglasio da pomirenja na ovim prostorima nema bez iskrenog pokajanja i priznavanja zločina počinjenog u ime vlastitog naroda ili države, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

“Žalosno je što moderna, evropska država Hrvatska dan kada je protjerala stotine hiljada ljudi, koji su vijekovima živjeli na tom prostoru, danas slavi kao dan pobjede”, dodao je Čubrilović.

On je rekao da raduje činjenica da je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u utorak u Smiljanu osveštao crkvu u kojoj je kršten Nikola Tesla i čiji paroh je bio njegov otac Milutin, pružajući na ovaj način nadu Srbima prognanim iz Hrvatske da njihov identitet nije moguće izbrisati.

“Veoma je značajno što Srbija i Republika Srpska već nekoliko godina zajedno obilježavaju godišnjicu `Oluje` i na taj način njeguju kulturu sjećanja na etničko čišćenje srpskog naroda kako se nikada ne bi zaboravila patnja i stradanje kroz koje je naš narod prošao”, rekao je Čubrilović.

Hrvatske snage su 4. avgusta 1995. godine napale Republiku Srpsku Krajinu – teritoriju formalno pod zaštitom mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba.

U zločinačkoj akciji “Oluja” je, prema evidenciji “Veritasa”, 1.872 Srba poginulo i nestalo.

Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon pada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je više od 22.000 srpskih kuća.


Filter 2019