Sat. Oct 1, 2022
ћирилица /latinica

U Bolnici “Srbija” predstavljen aparat za razbijanje kamenca u bubregu

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Srpske pomogla Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu u nabavci aparata vrijednog više od 550.000 KM za razbijanje kamenca u bubregu i uteru.
“Moja želja je da se ovaj aparat što manje koristi, ali sve je više pacijenata koji ima problema sa kamenom u bubregu i ostalim dijelovima urinarnog trakta. Pobrinuli smo se da se nabavi aparat čija je vrijednost veća od 550.000 KM, a mi smo dali 520.000 KM”, rekao je Višković novinarima.

Prema njegovim riječima, nakon Banjaluke aparat za razbijanje kamenca u bubregu u Istočnom Sarajevu je jedini ove vrste u zdravstvenom sistemu Republike Srpske.

Foto: Foto Vaske

On je istakao da je nabavka ovog aparata u Istočnom Sarajevu smanjila pritisak na Klinički centar u Banjaluci i listu čekanja za ovu vrstu zdravstvene usluge.

“Svi oni koji trebaju ovu vrstu usluge od Bijeljine do Trebinja sada mogu da je dobiju ovdje u Istočnom Sarajevu”, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Višković je podsjetio da je Vlada pomagala Bolnicu “Srbija” podsjećajući na stanje ove zdravstvene ustanove prije izgradnje novih sadržaja.

“U razgovoru sa direktorom Bolnice Srbija Nebojšom Šešlijom dobio sam informaciju da je u ovom momentu 35 mladih ljekara na specijalizaciji i subspecijalizaciji, da kadar više ne odlaze ni prema Federaciji BiH /FBiH/, niti drugdje, te da su protekle godine imali najviše pacijenata od kako rade u novim i modernizovanim uslovima”, rekao je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je napomenuo da je to veliko ohrabrenje jer se u jednom momentu dešavalo da su građani zaobilazili Bolnicu u Istočnom Sarajevu i tražili zdravstvene usluge u Foči, Bijeljini, Zvorniku, pa čak i FBiH i da je ponosan što danas to više nije slučaj.

Foto: Foto Vaske

Direktor Bolnice “Srbija” Nebojša Šešlija zahvalio je premijeru Viškoviću za vrijednu donaciju.

“Sada smo jedina ustanova koja, uz Univerzitetski klinički centra u Banjaluci pruža ovu vrstu usluga. Nama to mnogo znači jer ćemo zabilježiti značajno veći priliv pacijenata od Trebinja do Bijeljine”, rekao je Šešlija.

Urolog Goran Todorović objasnio je da je riječ o aparatu koji omogućuje neinvazivno razbijanje kamena u urotraktu.

“Aparat je vrlo zgodan za bolnicu našeg tipa jer je u pitanju neinvazivna metoda i dovoljna je ambulantna priprema pacijenta. Nakon intervencije poslije sat vremena moguće je pacijenta vratiti u njegovo mjesto stanovanja. Uspješno razbija kamen veličine od jednog do dva centimetra”, rekao je Todorović.

On je dodao da aparat u suštini elektromagnetnim udarom stvori mehaničku energiju koji se pronosi kroz tečnost i meka tkiva organizma mogu da amortizuju udar, dok kamen to ne može da podnese i drobi se.

“Tretman traje 15 do 20 minuta i nije bolan. Nadamo se da ćemo imati vrhunske rezultate u ovoj vrsti usluge”, napomenuo je Todorović.

Filter 2019