Sun. Oct 2, 2022
ћирилица /latinica

Sutra krsna slava hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima

Izvor: Srna

Hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima u Sarajevu sutra će proslaviti krsnu slavu – Preobraženje Gospodnje.

Liturgija ujutro počinje u 9.00 časova, a večeras će praznično večernje u 18.00 časova služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Hram Svetog Preobraženja je 8. septembra 1940. godine osveštao Njegova svetost patrijarh srpski Gavrilo, uz prisustvo brojnih vladika, 50 sveštenika, visokih zvanica i 50.000 vjernika. Od tada je svake godine u tom hramu proslavljano Preobraženje kao hramovna krsna slava.

Projekat crkve prvobitno je bio namijenjen za izgradnju srpske pravoslavne crkve u Splitu, ali je iskorišten za izgradnju ovog hrama.

Hram je tokom posljednjeg rata u BiH znatno oštećen, te je u poslijeratnom periodu počela obnova krova i popravke, a 2004. godine i novo živopisanje unutrašnjosti.

Obnova hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg je vršena u etapama, a danas se ova crkva smatra jednim od najljepših hramova u Dabrobosanskoj eparhiji.

Od kraja pa samo do 2016. godine desilo se više od 40 napada na ovu crkvu. Većina napada ostala je neriješena, a počinioci su prošli nekažnjeno.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ sutra će obilježiti praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji je posvećen sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada on najavljuje svoje stradanje i slavu.

Na Preobraženje se prvi put u godini iznosi i blagosilja novi rod grožđa, a vjerovanje je da se uz ovaj praznik preobražava čitava priroda, najavljujući tako skori dolazak jeseni.

Filter 2019