Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /latinica

Pale: Prota Jeremija Starovlah osveštao krsni hljeb

Izvor: Srna

Prota Jeremija Starovlah, nekadašnji sveštenik u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice na Palama, kojeg su pripadnici SFOR-a brutalno pretukli 2004. godine, osveštao je danas krsni hljeb povodom slave opštine Pale – Velike Gospojine.
Hljeb su sa Starovlahom prelomili premijer Republike Srpske Radovan Višković, kum slave, kao i domaćin – načelnik opštine Pale Boško Jugović.

Prota Starovlah je čestitao slavu Crkve i opštine i poželio svako dobro i napredak domaćinu.

Višković je pozdravio Starovlaha, koji je danas, nakon torture koju je prošao 2004. godine, služio prvi put.

“Ima Boga”, rekao je Višković.

Premijer je, obraćajući se prisutnima, rekao da će Pale ostati veliko gradilište, koje će nastaviti da se ubrzano razvija.

Obilježavanju slave prisustvuju i načelnici susjednih opština, predstavnici grada Istočno Sarajevo, Policijske uprave Istočno Sarajevo, Univerziteta Istočno Sarajevo, predstavnici javnih i privatnih preduzeća, kao i zvanice iz kulturnog i društvenog života.

Pripadnici NATO i tadašnjeg SFOR-a u noći između 31. marta i 1. aprila 2004. godine na Palama su gotovo na smrt pretukli pravoslavnog sveštenika Jeremiju Starovlaha i njegovog sina vjeroučitelja Aleksandra.

Jeremiji i njegovom sinu Aleksandru ostale su trajne posljedice od prebijanja. Aleksandar je stoodstotni invalid kojem je stalno potrebna tuđa njega i pomoć.

Tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik je 1. aprila 2009. godine donio odluku da se vjeroučitelju Aleksandru Starovlahu dodijeli izuzetna penzija sa željom da mu bude olakšan život i obezbijeđena neophodna rehabilitacija.

Filter 2019