Wed. Aug 10, 2022
ћирилица /latinica

Od zakupa parking-prostora godišnje 220.000 KM u opštinski budžet

Izvor: Filter/Srna

Opština Istočno Novo Sarajavo će godišnje naplatiti oko 220.000 KM na osnovu zakupa parking-prostora na području ove lokalne zajednice, izjavio je načelnik ove opštine Jovan Katić.
On je rekao da je ekonomskom računicom pokazano da će mnogo više prihoda da ostvari lokalna zajednica davanjem pod zakup parking-prostora privatnoj firmi, te dodao da je gubitak iz prethodnih godina iznosio skoro 70.000 KM.

“Građani su plaćali parking u budžet opštine, što se pokazalo kao neefikasno i neekonomično, opština je bilježila gubitak iz godine u godinu, što je obrazlagano na sjednicama Skupštine opštine, kada se raspravljalo o tome”, rekao je Katić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Na području opštine Istočno Novo Sarajevo parking-prostor će naplaćivati firma “Park.ing” koja je registrovana u Istočnom Novom Sarajevu.

Katić je pojasnio da je firma odabrana putem javnog poziva na koji su se prijavile tri koje su ispunjavale uslove i dvije koje nisu na vrijeme predale kompletnu dokumentaciju, tako da te prijave nisu razmatrane.

“Poziv je raspisan u skladu sa zakonom i odlukom koja je usvojila Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo”, rekao je Katić, te dodao da su tada doneseni maksimalni cjenovnici.

U skladu s tim cijene se ne mogu povećati bez skupštinske odluke, a postoji mogućnost da firma koja je pobijedila na tenderu spusti cijene, ako im je ekonomski isplativo.

Cijene

U toku su radovi na pripremi parkinga za sistem naplate i još nije poznato od kog datuma naplata počinje.

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo ranije je utvrdila maksimalne cijene parkinga na području opštine.

Odlukom je predviđeno da se jedan sat naplaćuje maksimalno 1,5 KM na parkinzima kod Trga Republike Srbije, Doma zdravlja, zgrade Dejton, NLB banke, dvorane Slavija, te kod zgrade SIPA-e, u Spasovdanskoj ulici od broja 11 do 13v, od broja 17 do 19d i od broja 25 do 27v. Na ovim lokacijama cijena dnevne karte ne može biti veća od 10 KM, a mjesečne od 60 KM.

U ulicama koje spajaju Dečansku, Hilandarsku i Spasovdansku i druge poprečne ulice parking prostor će se po satu naplaćivati maksimalno 1 KM, 5 KM dnevno ili 30 KM mjesečno.

Filter 2019