Sat. Oct 1, 2022
ћирилица /latinica

Odbojkašica iz Istočnog Sarajeva živi američki san

Izvor: Glas Srpske

Odbojkašica iz Istočnog Sarajeva Ana Oro već treću godinu studira na univerzitetu Hilsbro na Floridi i brani boje koledž tima koji postiže vrlo dobre rezultate.

Djevojka koja je odbojkaški prohodala u Slaviji, a potom nastupala i za Radnik priznaje da živi američki san. Spojila je ugodno sa korisnim i za sada joj na svim poljima ide više nego dobro. Studije teku svojim tokom, a i karijera je počela kako je poželjeti mogla. Imala je sreću da je dospjela u vrlo jaku ekipu koja je prošle godine osvojila treće mjesto na završnici državnog prvenstva, a ona izabrana u idealnu postavu. Obaveze na dva fronta uspijeva da uskladi na način da ni fakultet ni odbojka na trpe. Slobodnog vremena skoro da i nema, naročito u prvom semestru.

“U proljećnom semestru je drugačije jer tada nema utakmica, već imamo samo treninge. Tada slobodno vrijeme volim da iskoristim da istražujem grad ili da idem na plažu sa prijateljima”, kaže Oro.

Poslije sjajnih rezultata u Srpskoj odlučila je da se oproba “preko bare”. obaveze joj ne predstavljaju problem jer uživa u svakom trenutku.

“Svjesna sam da su uslovi za bavljenje odbojkom i mogućnosti za napredak u SAD mnogo bolji. Sportisti su vrlo cijenjeni, posebno na fakultetu, gdje svakodnevno nailazimo na ogromnu podršku”, naglasila je.

Na početku, priznaje, nije bilo jednostavno. Kaže da je nakon početnog uzbuđenja i upoznavanja društva i okoline uslijedio kulturni šok. Kako navodi, nastojala je da sačuva svoje principe i temelje na kojima je odrasla, ipak svjesna da mora prihvatiti i tuđe, odnosno prilagoditi se sredini u koju je došla.

“Drago mi je što sam uspjela da uzmem najbolje od obje strane, te da na najbolji način izbalansiram pozitivne strane zemlje iz koje dolazim sa onom u koju sam došla. Kao internacionalni student naišla sam na veliko razumijevanje, međutim, nedostaje mi kolektivni duh koji naši ljudi imaju, a stranci ne. Individualizam u Americi je mnogo izraženiji, što ne mora nužno da bude loše”, kaže Oro.

Trenutno nema dugoročne planove. Otvara joj se nekoliko puteva, kako profesionalnih, tako i sportskih, a ona ističe da trenutno uživa u svakom trenutku. Na uspjehe gleda vrlo skromno trudeći se da bude dobar uzor djevojčicama, ali i svojim mlađim sestrama.

“Ozbiljnije sam se odbojkom počela baviti kada sam imala 11 godina. I moja starija sestra Marija, kao i mlađe Jovana i Dunja bave se odbojkom. Njima pokušavam da budem uzor. Jedan od najvećih strahova prije odlaska bilo je odvajanje od njih i eventualno propuštanje dijela njihovog odrastanja. Tri godine kasnije, mislim da smo uspjele održati kontakt i čvrst sestrinski odnos uprkos i starosnom, ali i kilometarskom jazu koji nas dijeli”, zaključila je Oro.

Majstor za servis

Ana Oro igra na poziciji primača servisa i proglašena je za najboljeg igrača u polju. Može se reći da je vrlo kompletna igračica, a veliki adut joj je servis. Minule godine bila je druga po broju asova, a u martu 2021. oborila je rekord univerziteta po broju asova, ali i brzini servisa koja iznosi 90 kilometara na čas.

Filter 2019