Sat. Oct 1, 2022
ћирилица /latinica

Monstruozne tvrdnje u filmu slovenačkog režisera o „lovu na ljude“ sa položaja Vojske RS

Izvor: Filter

U intervjuu koji je slovenački režiser Miran Zupanič dao medijskoj kući “Al Džazira Balkans”, iznesene su zastrašujuće tvrdnje.

Povod za intervju bio je novi Zupaničev film u kojem se govori o navodnom „lovu na ljude“ na sarajevskom ratištu tokom građanskog rata u BiH. Tačnije, o tome da su bogati stranci novcem plaćali mogućnost da sa položaja Vojske Republike Srpske pucaju i ubijaju civile u Sarajevu.

Šokira sam naslov “Bogati stranci su sa srpskih položaja ubijali civile u opkoljenom Sarajevu”

Na ove skandalozne tvrdnje koje su tema filma a i medija koji su prenijeli intervju sa veb sajta “Al Džazire Balkans”, reagovao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

„Svjestan sam da je ovo moje reagovanje i svojevrsna “reklama” pomenutom režiseru i njegovom filmu, ali nisam mogao da ne odreagujem jer ne smijemo u tišini posmatrati kako se satanizacija srpskog naroda nastavlja i gotovo 30 godina od rata u ovoj nesrećnoj zemlji. Moramo se boriti“, poručio je Ćosić.

On je javno objavio dopise koje je poslao i režiseru i medijskoj kući koja je objavila intervju s njim, a u kome se pominju šokantne tvrdnje o „lovu na ljude“.

„Kao ozbiljan čovjek, sačekaću da pogledam film i nakon toga se konsultovati sa advokatskim timom radi podnošenja krivične prijave protiv Vas za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“, napisao je Ćosić Zupaniču i dodao da su srpski vojnici tokom građanskog rata u BiH branili svoje porodice i vjekovna ognjišta i nisu ni organizovali, ni učestvovali u tako gnusnim postupcima o kakvim on govoriti.

„Kao čovjek gnušam se na lov na životinje, a kamoli na „lov na ljude“ i optuživanje naroda kojem pripadam sa obje strane rijeke Drine za takve monstruoznosti, koje su normalnom čovjeku nezamislive, bez ijednog materijalnog dokaza, apsolutno je neprihvatljivo i budite sigurni da ću preduzeti sve pravne mjere da se to onemogući“, napisao je Ćosić.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva dopis je poslao i Al Džaziri, koja je objavila intervju sa Zupaničem.

Naveo je da je zgrožen tvrdnjama iznesenim u intervjuu slovenačkog režisera i scenariste.

„Ne postoji ni jedan jedini materijalni dokaz o tome, ne postoji ni jedan dokument, audio ili video zapis, zvanična informacija domaćih ili stranih nadležnih organa i tužno je da ste, bez obzira na to, spremni da učestvujete u optuživanju srpskog naroda s obje strane rijeke Drine, odnosno pripadnika Vojske Republike Srpske i Vojske Jugoslavije za takve monstruoznosti, koje su normalnom čovjeku nezamislive“, naveo je Ćosić.

„Da li ste svjesni šta činite objavljivanjem ovog intervjua i koliko se mržnje na taj način širi među narodima u BiH?“, upitao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Poručio je da su ovakve stvari neprihvatljive, da naša djeca ne zaslužuju da se ovakvo sjeme razdora i mržnje i dalje sije u BiH i na taj način dovodi u pitanje njihova mirna budućnost u ovoj zemlji.

Filter 2019