Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Istočna Ilidža: Usvojen rebalans budžeta u iznosu od 13.300.000 KM

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža usvojili su danas na sjednici rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od oko 13.300.000 KM, čime su stvoreni preduslovi za rješavanje svih započetih projekata u lokalnoj zajednici, te počinjanju novih kapitalnih projekata, istakao je načelnik Marinko Božović.

Božović je izjavio novinarima da su sredstva namijenjena za rješavanje problema socijalnih kategorija, sportske kolektive, unapređenje kulturnih dešavanja, te da se može reći da je rebalans budžeta izuzetno razvojni.

Božović je istakao da je danas usvojena odluka o davanju saglasnosti za raspisivanje licitacije za prodaju više od 47.000 metara kvadratnih zemljišta namijenjenih za izgradnju objekta prihvatilišta za pse na terirotiji Istočne Ilidže.

“Riječ je o međunarodnom projektu koji će sigurno multiplikovati veliku korist svim stanovnicima ove opštine, ali i grada Istočno Sarajevo, pa i Republike Srpske, BiH, jer se radi o projektu za koji su sredstva obezbijeđena od međunarodnih donatora. Tu će raditi i veliki broj naših sugrađana”, naveo je Božović, dodajući da je riječ o lokalitetu Naklo- Vojkovići.

Odbornici su donijeli i odluku o dodjeli objekata ambulante porodične medicine u Kasindolu Domu zdravlja Istočno Sarajevo na korištenje.

Božović je dodao da je, takođe, izvršena ratifikacija sporazuma o osnivanju Info-centra turističke organizacije na području opštine Istočna Ilidža, a u rebalansu budžeta su predviđena sredstva za nabavku prostorija za ovu ustanovu.

“Možemo reći da će sve ono što smo do sada radili i što je plan da u narednih nekoliko mjeseci radimo biti uspješno realizovano na korist svih stanovnika, a isključivo od čisto izvornih sredstava opštine Istočna Ilidža, bez pomoći nekih viših nivoa vlasti”, rekao je on.

Božović je istakao da podržavaju ulaganja Vlade i uvijek su za razvoj Republike Srpske u svim njenim dijelovima, te se raduju svim realizovanim projektima.

“Smatramo da stanovnici ne smiju ni na kakav način da budu diskriminisani, a mi odavno čekamo na izgradnju Gimnazije u Istočnoj Ilidži. Mi sada imamo dvije škole pod istim krovom, a Vlada u ovoj godini raspoređuje 240.000.000 KM za kapitalne projekate, a nije obezbijeđen ni dio sredstava za izgradnju Gimnazije u Istočnoj Ilidži”, naveo je on.

Šef kluba odbornika SNSD-a u SO Istočna Ilidža Vladimir Ćosović istakao je da su glasali protiv usvajanja rebalansa budžeta, napominjući da njihovi amandmani nisu usvojeni.

On je dodao da su se, između ostalog, odnosili na pomoć bolnici “Srbija”, određenim sportskim klubovima, izradi idejnog rješenja za vrtić, kao i za sanaciju Cabinog mosta koji je uništen tokom poplava.

“Kada je riječ o informacijama i izvještajima o radu opštinskih preduzeća Komil, Uslužni servis i Toplane, nismo ih podržali. Svi posluju negativno i pitam da li je neko odgovoran za to i da li je sposoban menadžment koji je na čelu tih preduzeća”, upitao je Ćosović.

On je istakao da su zataražili i pomoć od opštine da se pokuša naći rješenje za određene probleme Osnovne škole “Jovan Dučić” u Kasindolu, kada je riječ o sanaciji krova, učionica…

“Kada je riječ o izgradnji Gimnazije, /predsjednik SNSD-a/ Milorad Dodik je obećao i on će ispuniti to obećanje, u narednom periodu”, istakao je Ćosović.

Odbornici su usvojili informaciju o stanju školskih objekata i materijalnom položaju škola na području opštine, kao i infromaciju o poslovanju privrede u ovoj lokalnoj zajednici u prošloj godini.

Filter 2019