Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /latinica

Zakon o zaštiti ćirilice i srpskog jezika stupa na snagu do kraja mjeseca

Izvor: Srna

Ministar prosvjete i kulture Republike srpske Natalija Trivić očekuje da do kraja mjeseca na snagu stupe Zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličkog pisma i Zakon o osnovnom jeziku i obrazovanju Srpske, jer je Ustavni sud Republike Srpske odbacio primjedbe i ustanovio da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Trivićeva je pojasnila da to znači da će zaposlenima u osnovnim školama koji su radili na određeno vrijeme u produženom boravku biti omogućeno da budu stalno zaposleni.

“Veliki broj škola u Srpskoj organizuje produžene boravke u kojima prije i poslije nastave borave djeca kojima su roditelji zaposleni i važan je kao pomoć roditeljima da se organizuju”, rekla je Trivićeva novinarima.

Ona je napomenula da je produženi boravak kao usluga definisan u zakonu i da će od sada škola moći raspisivati konkurse na neodređeno vrijeme za navedena radna mjesta gdje postoji potreba.

Trivićeva je navela da se kao novina u osnovnom obrazovanju očekuje i početak rada prvih umjetničkih škola.

“Tako da u Banjaluci od septembra očekujemo prvu državnu baletsku školu, koja je shodno razvoju kulture u Republici Srpskoj, potrebna za školovanje kadrova koji će moći da nastave školovanje na akademijama umjetnosti ili da se zaposle u školama”, rekla je Trivićeva.

Filter 2019