Thu. Sep 29, 2022
ћирилица /latinica

Dr Andrijana Milidrag Košarac novi supspecijalista endokrinologije u Bolnici „Srbija”

Izvor: Filter

Odsjek za endokrinologiju Bolnice „Srbija“ bogatiji je za još jednog supspecijalistu endokrinologije, dr Adrijanu Milidrag Košarac.

Dr Adrijana Milidrag Košarac završila je Medicinski fakultet u Foči 2009 godine. U Bolnici „Srbija” zaposlena je od 2012. godine. Specijalististički ispit iz interne medicine položila je 2018. godine, a stručno usavršavanje iz oblasti endokrinologije i dijabetologije završila je u julu 2022. godine.

Dr Milidrag Košarac izražava zadovoljstvo što će stečena znanja i vještine moći primjeniti na Odsjeku endokrinologije i time doprinijeti poboljšanju rada Odsjeka, saopšteno je iz Bolnice „Srbija”.

Ona ističe da je endokrinologija grana medicine koja se bavi dijagnostikom i liječenjem hipofize i njoj podređenih žlijezda, metabolizmom kalcijuma, osteoporozom, poremećajem rasta, kao i najčešćom bolesti današnjice, poremećajem regulacije šećera.

“Glavne tegobe kojim se manifestuje dijabetes melitus su gubitak tjelesne težine, pojačana žeđ, učestalo izmokravanje. Endokrinolog preuzima brigu o pacijentima, savjetujući ih o pravilnoj ishrani, prateći vrijednosti glikemija i nastojeći da prevencijom spriječi pojave komplikacija koje mogu da budu veoma ozbiljne”, istakla je dr Milidrag Košarac.

Prema njenim riječima, osim dijabetesa, endokrinolog se bavi i bolestima štitne žlijezde, sterilitetom, menopauzom, osteoporozom, metaboličkim poremećajima i poremećajima hormona.

“U slučaju naglih promjena raspoloženja, nekontrolisane žeđi i gladi, učestalog mokrenja, promjena tjelesne težine, izostanka ciklusa, umora, visokog krvnog pritiska koji se ne može regulisati lijekovima, potrebno je obratiti se endokrinologu”, poručuje dr Milidrag Košarac.

Filter 2019