Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

„Gospojinske večeri kulture“ povodom Dana manastira na Ravnoj Romaniji

Izvor: Srna

Sokolačka ustanova za kulturu „Pero Kosorić“ organizovala je povodom Dana manastira na Ravnoj Romaniji 25. „Gospojinske večeri kulture“ čiji su programski sadržaji vezani za očuvanje tradicije naroda Sarajevsko-romanijske regije.

U okviru programa nazvanog „Tebi, goro Romanijo“ pred mnogobrojnim posjetiocima u porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija, u narodu poznatog kao Sokolica, nastupili su mladi folkloristi Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Sveti Pantelejmon“ sa Han Pijeska, mladi sokolački pjesnik Đorđe Kovačević, guslar Petronije Čolaković, dvije izvorne pjevačke grupe sa Sokoca.

Pažnju posjetilaca privukla je etno-grupa „Crven cvijet“ KUD-a „Jahorina“ iz Trnova, koja postoji od 2017. godine i već je dobila brojne nagrade na nastupima, među kojima im je najdraža na Saboru narodnog pjevanja u Aranđelovcu.

Na ovoj manifestaciji danas su predstavljeni i proizvodi nastali u okviru radno-okupacione terapije Specijalne bolnice za psihijatriju i Zavoda za forenzičku psihijatru sa Sokoca, dva sokolačka udruženja žena koja se bave ručnom radinošću, a posjetioci su mogli da degustiraju tradicionalna jela narodne kuhinje Sarajevsko-romanijske regije koja su pripremile članice Udruženja „Sveta velikomučenica Tekla“ sa Pala.

U porti hrama na Ravnoj Romaniji organizovana je i izložba starih i novih fotografija originalne glasinačke narodne nošnje pod nazivom „Gdje ja stadoh, ti produži“, autora Marka Radovića iz Beograda.

Turistička organizacija Sokolac u porti manastira Sokolica promovisala je turističku ponudu ove lokalne zajednice.

Sportsko takmičenje „Romanijski višeboj“ za titulu – hajduk Romanije, u gađanju vazdušnom puškom, skoku udalj i uvis iz mjesta, navlačenju klipa i bacanju kamena, u okviru „Gospojinskih večeri kulture“ biće održano u kasnim popodnevnim časovima, najavili su iz lokalne Ustanove za kulturu.

Crkva Svetog velikomučenika Georgija ove godine obilježava 20 godina od osveštanja.

Na unutrašnjim zidovima hrama upisano je više od 4.000 imena boraca Sarajevsko-romanijske regije, poginulih u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Filter 2019